Curtea de Conturi
Republica Moldova
Altele
Linia anticorupţie:
(022) 232-748Linia pentru informare:
(022) 232-579Video despre Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a examinat, în cadrul ședinței din 6 august curent, Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului încheiate la 31 decembrie 2017.
Scopul auditului a constat în oferirea asigurării rezonabile în ceea ce privește faptul, dacă rapoartele financiare consolidate ale Ministerului, întocmite la 31 decembrie 2017, sunt lipsite de denaturări semnificative și oferă o imagine reală şi fidelă a informațiilor prezentare în rapoartele financiare, iar tranzacțiile au fost efectuate conform cadrului norativ în vigoare.
Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) este o structură nouă, creată în baza reorganizării prin absorbție a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Ministerului Mediului (MM). MADRM este organul central de specialitate al administrației publice care asigură realizarea politicii guvernamentale în următoarele domenii: agricultură, producerea alimentelor, siguranţa alimentelor, dezvoltare regională şi rurală, planificare spaţială, protecţia mediului şi schimbări climaterice, resurse naturale.
MADRM administrează domeniul public central de specialitate prin intermediul aparatului central, al cărui efectiv-limită constituie 121 de unități. MADRM are în subordine 36 de subdiviziuni cu statut de persoană juridică, cu un efectiv-limită de 4127,34 unități.
Resursele financiare destinate funcţionării regulamentare a aparatului central al MADRM și instituţiilor din subordine se constituie din alocaţii de la bugetul de stat formate din resursele generale şi resursele colectate. În anul 2017, MADRM și ministerele reorganizate au gestionat cumulativ la venituri 1.989,3 mil.lei și la cheltuieli – 2.203,2 mil.lei.
Conform datelor din bilanț, MADRM şi instituţiile din subordine au administrat active nefinanciare în valoare totală de 2.431,4 mil.lei.
Din totalul elementelor patrimoniale auditării au fost supuse 1 mlrd.823,0 mil.lei, din care clădiri - 473,9 mil.lei, terenuri - 396,3 mil.lei, cota statului în capitalul social - 726,0 mil.lei, active nefinanciare - 13,3 mil.lei, etc.
Probele de audit denotă că, ministerul și instituțiile din subordine gestionează 272 loturi de teren cu suprafața totală de 11 844,6 ha, dintre care: cu destinație agricolă – 10 647,6 ha (89,9%), destinate fondului apelor – 870,1 ha (7,3%), construcțiilor – 32,9 ha (0,3%) și cu alte destinații – 294,0 ha (2,5%).
În cadrul verificărilor, auditul a constatat că situațiile financiare consolidate nu prezintă o imagine fidelă și veridică, fiind însoțite de denaturări semnificative, atât în cadrul aparatului central al Ministerului, cât și în cadrul entităților din subordine, și anume:
Probele de audit au constatat că, cota statului în capitalul social al întreprinderilor de stat, societăților pe acțiuni și instituțiilor publice în afara sistemului bugetar a fost contabilizată neconform, ceea ce a determinat denaturarea informațiilor din situațiile patrimoniale cu 6.563,4 mil.lei.
Analiza sumelor raportate la lipsuri și delapidări a relevat majorarea neregulamentară a acestora cu 30,3 mil.lei. Astfel, urmare a faptului că ministerul a reflectat neconform la „Creanțe aferente decontărilor cu personalul privind recuperarea daunei materiale și lipsurilor” creanțele adjudecate ale agenților economici față de Fondul Ecologic Național, valoarea lipsurilor și delapidărilor a fost majorată cu 30,6 mil.lei. De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a reflectat în evidența contabilă lipsurile și delapidările constatate în cadrul inventarierii anuale, în valoare totală de 0,2 mil.lei, ceea ce a cauzat denaturarea informațiilor din situațiile patrimoniale, și, ca urmare, fidelitatea și credibilitatea informațiilor incluse în situațiile financiare.
Analiza efectuată de audit denotă că informațiile incluse în Darea de seamă privind bunurile imobile proprietate publică a statului prezentată APP nu relevă situația reală, acestea fiind prezentate eronat:
Probele de audit au atestat că, deși, cadrul regulator stabilește regulile de raportate a creanțelor și obligațiunilor cu termen de achitare expirat, urmare a nestabilirii procedurilor de control intern adecvat în cadrul entităților din subordinea ministerului, valoarea acestora a fost raportată neveridic și neintegral, creanțele cu termen de achitare expirat fiind diminuate per total cu 24,4 mil.lei, iar obligațiunile - cu 32,2 mil.lei.
Cele menționate denotă că, procesul de alocare și executare a subsidiilor nu este transparent și nu relevă situația reală a utilizării acestora, o parte din subsidii fiind utilizată contrar prevederilor stabilite de cadrul regulator. De asemenea, se atestă că, deși o mare parte a subsidiilor este alocată cu destinație specială, cadrul regulator nu prevede un mecanism de evidență și raportare a utilizării lor, precum și descrierea narativă a destinațiilor de utilizare și soldului neutilizat din acestea. În acest sens, Ministerului Finanțelor au fost înaintate recomandări.
Urmare a clasificării neregulamentare a unor tranzacții, prezentarea veniturilor a fost denaturată cu 10,2 mil.lei. Astfel, transferurile sub formă de contribuție efectuate că către unele consilii raionale către Unitatea de implementare a proiectelor (UIP) de Construcție a locuințelor pentru păturile social vulnerabile II, urmare a clasificării lor neconforme, nu au fost consolidate la întocmirea Raportului privind executarea bugetului public național. Lipsa unui control adecvat, ca consecință, a dus la denaturarea cu suma respectivă a veniturilor bugetului de stat și respectiv datelor din Raportul privind executarea bugetului de stat prezentat Guvernului, precum și la denaturarea veniturilor și cheltuielilor bugetului public național, care urmare a clasificării neconforme, au fost majorate cu 10,2 mil.lei, nefiind supuse consolidării.
Probele de audit obținute în cadrul auditului sunt suficiente și adecvate, pentru a servi drept bază pentru opinia contrară asupra situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, întocmite la 31.12.2017, determinată de efectul denaturărilor semnificative.
Menționăm că, pe parcursul misiunii de audit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția „Apele Moldovei” au remediat unele carențe depistate în cadrul misiunii de audit. În context, Curtea de Conturi a înaintat recomandările de rigoare, care urmează a fi implementate de către entitățile vizate în Raportul de audit.
Președinția Republicii Moldova
www.presedinte.md
Parlamentul Republicii Moldova
www.parlament.md
Guvernul Republicii Moldova
www.gov.md
Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova
lex.justice.md
Centrul de Guvernare Electronică
www.egov.md
Portalul Guvernamental al Datelor Deschise
www.date.gov.md
Registrul Actelor normative primării și consilii municipale
www.actelocale.md
Particip.gov.md
Curtea de Conturi Republica Moldova
Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 69
telefon:
FAX:
e-mail:
© 2019 Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.
Vizitatori total: 2709382