Curtea de Conturi
Republica Moldova
Altele
Linia anticorupţie:
(022) 232-748Linia pentru informare:
(022) 266-002Video despre Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a Republicii Moldova a examinat, la data de 30 noiembrie, Raportul auditului conformității achizițiilor publice în cadrul sistemului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și la unele entități din subordine, precum și la alte părți implicate.
Scopul misiunii de audit a fost evaluarea conformității achizițiilor publice în domeniul sănătății, prin prisma realizării de către părțile implicate a atribuțiilor și responsabilităților, la toate etapele de realizare a achizițiilor publice.
Modul în care MSMPS și instituțiile publice efectuează achizițiile publice determină, în mare parte, conformitatea și eficiența gestionării banilor publici utilizați pentru realizarea obiectivelor instituționale în domeniul sănătății. Mai mult decât atât, achizițiile publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă, care, prin efectele multiple și complexe ale acestora, afectează dezvoltarea infrastructurii instituțiilor medicale și a serviciilor prestate, concomitent afectând calitatea vieții cetățenilor.
Probele de audit au fost acumulate prin solicitarea informațiilor și datelor de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, 32 instituții publice de diferite nivele și subordonări și Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Evaluările auditului, aferente achizițiilor desfășurate pe parcursul anului 2019, s-au axat prioritar pe cheltuielile destinate domeniului sănătății, prin verificarea a 189 contracte de achiziții, în sumă de 456 milioane lei.
Constatările auditului privind evaluarea desfășurării procedurilor de achiziții publice au stabilit neconformități în sumă de 32 milioane lei, la etapa planificării, evaluării, atribuirii, executării și monitorizării achizițiilor în domeniul sănătății.
La etapa de planificare a achizițiilor publice, instituțiile auditate nu au asigurat evaluarea conformă a necesităților prioritare de bunuri, lucrări și servicii, bazate pe calcule și analize reale. Deși, planificarea necesităților este importantă pentru asigurarea continuității prestării serviciilor medicale, această etapă a fost desfășurată cu admiterea neconformităților în sumă de 12,2 milioane lei, generate de:
Cu referire la etapa de evaluare și selectare a ofertelor, se denotă că acest proces a fost afectat de neasigurarea imparțialității și obiectivității membrilor grupului de lucru, care au admis neconformități, în sumă de circa 7 milioane lei și au determinat utilizarea netransparentă a mijloacelor financiare publice, prin:
Procesul de executare și monitorizare a contractelor de achiziții publice s-a realizat cu admiterea neconformităților, în sumă de 13,1 milioane lei, generate de:
Procesul de planificare, evaluare și includere a medicamentelor compensate a fost afectat de neconformități, precum planificarea necorespunzătoare a necesităților de mijloace financiare pentru medicamentele compensate, care au fost aprobate în sume semnificative de 596,0 milioane lei, nu oferă date privind facilitarea acoperirii mai multor grupe de cetățeni care necesită compensarea medicamentelor.
Neconformitățile admise în activitatea Secretariatului pentru medicamente compensate a afectat funcționalitatea mecanismului de includere a medicamentelor pentru compensare din fondurile de asigurări. Astfel, s-a constatat că, Secretariatul nu a respectat termenii de evaluare a dosarelor depuse pentru includerea în Lista medicamentelor compensate, și anume:
De asemenea, se relevă că Consiliul nu a definitivat prioritățile strategice ce țin de politicile de compensare a medicamentelor. Astfel:
În Lista medicamentelor esențiale, aprobată de Organizația Mondială a Sănătății, sunt recomandate 562 denumiri comune internaționale. În context, se denotă că în Republica Moldova, Lista medicamentelor compensate conține 204 de denumiri comune internaționale, 78 dintre care nu se regăsesc în cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Cele relatate denotă că cetățenii Republicii Moldova pot beneficia doar de 126 de medicamente din cele recomandate.
Achizițiile publice în domeniul sănătății sunt relevante pentru întregul sistem de sănătate, în special pentru prestatorii de servicii medicale, deoarece asigură satisfacerea necesităților prioritare pentru continuitatea prestării serviciilor medicale pentru cetățenii Republicii Moldova.
Sistemul achizițiilor publice este complex și include o succesiune de etape realizate de către instituții cu atribuții separate. Constatările auditului privind evaluarea desfășurării procedurilor de achiziții publice, prin prisma respectării de către părțile implicate a cadrului normativ aferent, au stabilit neconformități la toate etapele procesului de achiziții publice în domeniul sănătății.
Președinția Republicii Moldova
www.presedinte.md
Parlamentul Republicii Moldova
www.parlament.md
Guvernul Republicii Moldova
www.gov.md
Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova
lex.justice.md
Centrul de Guvernare Electronică
www.egov.md
Portalul Guvernamental al Datelor Deschise
www.date.gov.md
Registrul Actelor normative primării și consilii municipale
www.actelocale.md
Particip.gov.md
Curtea de Conturi Republica Moldova
Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 69
telefon:
FAX:
e-mail:
© 2021 Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.
Vizitatori total: 2709382