Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Curtea de Conturi participă la aniversarea a 40-a de la semnarea Declarației de la Lima

Curtea de Conturi participă la aniversarea a 40-a de la semnarea Declarației de la Lima

Decembrie 06, 2017 accesari 1267

În perioada 5-6 decembrie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) participă la evenimentul privind aniversarea a 40-a de la semnarea Declarației de la Lima, document considerat Magna Carta a Instituțiilor Supreme de Audit din întreaga lume.

Curtea de Conturi la acest eveniment este reprezentată de membri CCRM: Andrei Munteanu și Petru Rotaru.

Evenimentul este organizat de ISA Peru de comun cu Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI), care a reunit mai mult de 40 de delegații din America Latină și din Caraibe, Europa, Asia și Africa. Este un eveniment oficial al statului peruan, organizat la Centrul de Convenții din Lima, Peru.

Declarația de la Lima a pus bazele controlului public în întreaga lume prin principiile eficacității, responsabilității, eficienței și transparenței în administrația guvernamentală.

Evenimentul a fost oportun pentru a aborda probleme ce țin de independența ISA din întreaga lume, de a reflecta asupra progreselor și provocărilor prezentate în viitor.

Președintele INTOSAI, Harib Saeed Al Amimi, în discursul său a menționat că, ”Controlul nu este un scop în sine, ci un mecanism de reglementare care să asigure o gestionare adecvată a finanțelor publice și a managementului eficient. Instituțiile supreme de audit sunt chemate să contribuie la buna guvernare, pentru a ne asigura că intervențiile produc rezultate, evaluate de cetățeni și care au impact asupra îmbunătățirii calității vieții”.

Menționăm că Declarația de la Lima a fost adoptată prin aclamare de către delegații la cel de-al IX-lea Congres INCOSAI de la Lima (Peru), în octombrie 1977.