Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / În 2016 Curtea de Conturi a depistat nereguli de 20,8 miliarde de lei

În 2016 Curtea de Conturi a depistat nereguli de 20,8 miliarde de lei

Aprilie 20, 2017 accesari 5287

 

Înregistrarea audio

În anul 2016 Curtea de Conturi a depistat nereguli și abateri atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, de 20,8 miliarde de lei.

Experții atenționează că rapoartele Curții de Conturi rămân doar pe hârtie, atât timp cât instituția are împuterniciri reduse. 

În anul 2016 Curtea de Conturi a efectuat auditul a 575 de entități publice. În total, au fost depistate nereguli de aproape 21 de miliarde de lei. În special la Ministerul Finanțelor - 6 miliarde, administrația municipiului Chișinău - 4 miliarde, administrația autonomiei găgăuze - 1,6 miliarde, a anunțat președintele instituției, Veaceslav Untilă.

Este o sumă enormă, ce reprezintă peste două treimi din bugetul de stat pentru anul trecut, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Roman Chircă. Totodată, el susține că uneori Curtea de Conturi face exces de zel, dar, pe de altă parte, nu deține împuternicirile necesare pentru ca neregulile depistate să fie și înlăturate. 

Modificarea legislației pentru instituirea unui mandat clar Curții de Conturi este una din prioritățile instituției pentru acest an.

 

 

 


Sursa : http://radiochisinau.md/in-2016-curtea-de-conturi-a-depistat-nereguli-de-20-8-miliarde-de-lei---49313.html