Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Întrunirea Grupului de lucru privind standardele de control /audit pentru ISA din statele membre ale CSI

Întrunirea Grupului de lucru privind standardele de control /audit pentru ISA din statele membre ale CSI

Mai 02, 2019 accesari 895

 

În perioada 24-25 aprilie 2019 în orașul Minsk, Republica Belarus a avut loc cea de-a XIV întrunire a Grupului de lucru privind standardele de control /audit pentru instituțiile supreme de audit (ISA) din statele membre ale CSI.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Republica Moldova și Federația Rusă. Curtea de Conturi a Republicii Moldova a fost reprezentată de membrii Grupului de lucru, Angela Curchin, șef Direcție și Violeta Balan, șef Secție.

Vicepreședintele Comitetului de Control de Stat al Republicii Belarus, Alexander Kurlypo, a salutat participanții și a menționat importanța activității acestuia, prin elaborarea și aprobarea a 7 documente, inclusiv a unui glosar de termeni utilizați în cadrul standardelor controlului / auditului financiar de stat, precum și a unui set de standarde care reglementează procedurile de control / audit comun și paralel și măsurile analitice ISA din statele-membre ale CSI.

În cadrul ședinței au fost pus în discuție proiectul de standard „Interacțiunea informațională a organelor supreme de control / audit financiar ale statelor membre ale CSI“ și Liniile directoare pentru controlul calității activităților de control / audit și analitice comune, precum și aspecte legate de activitatea Grupului de lucru.

Adoptarea standardelor și liniilor directoare vor stabili abordări comune ale ISA și vor facilita schimbul de informații, precum și vor permite formarea și menținerea unui sistem adecvat de control al calității activităților de control / audit paralele și comune și altor activități analitice.

Reprezentanții CCRM au prezentat un sumar al experienței internaționale în domeniul metodologiei auditului investițiilor, prin analiza chestionarelor remise de un șir de ISA. De asemenea, participanții la întrunire au pus în discuție iimportanta tehnologiilor informaționale, digitalizării, datelor deschise, Big Data și impactul acestor elemente asupra activității ISA.

Proiectele de documente finale vor fi revizuite în cadrul celei de-a XIX-a sesiuni a Consiliului conducătorilor ISA din statele membre ale CSI, care va avea loc în anul 2020.