Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Misiunea experților olandezi la Curtea de Conturi

Misiunea experților olandezi la Curtea de Conturi

Aprilie 20, 2019 accesari 1166

 

În perioada 15-18 aprilie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a găzduit misiunea experților olandezi din cadrul Curții de Audit a Olandei (CAO).

Delegația Curții de Audit a Olandei a fost reprezentată de Frank Van Den Broek, manager relații internaționale, Jeannette Mak, auditor.

Misiunea a avut loc în contextul activităților de cooperarea cu Curtea de Audit a Olandei inițiată în aprilie 2017. Experții CAO au identificat drept oportunitate de cooperare efectuarea unor audituri-pilot de performanță.

Scopul vizitei a fost consolidarea capacităților de audit al performanței. În acest sens, misiunea experților olandezi a fost organizată sub formă de ședințe de lucru cu două echipe de auditori, care au fost desemnați pentru efectuarea viitoarelor audituri-pilot.

Instruirea și acordarea suportului auditorilor s-a axat pe definitivarea subiectelor pentru misiunile de audit de performanță și pregătirea unui plan de audit (definirea obiectivului de audit, a abordării auditului, a sferei auditului, a riscului de audit, întrebări și sub-întrebări de audit, criterii și metode de audit de colectare și analiză a datelor).

În context, echipele de audit au relatat succint despre cele două tematici de audit, prima fiind ”Au implementat autoritățile abilitate un mecanism adecvat de gestionare eficientă și rațională a terenurilor agricole?”, cea de-a doua – ”Managementul deșeurilor din plastic”.

La rândul său, Balaban-Uncu Natalia, șef Direcție, și-a împărtășit experiența vizavi de auditul de performanță „În ce mod Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME) asigură realizarea scopului stabilit și cum poate fi acesta îmbunătățit pentru atingerea impactului scontat?”, punctând cele mai vulnerabile aspecte ale misiunii de audit de performanță.

La ședința de încheiere a misiunii, dna Paknehad Ecaterina, șef Aparat, împreună cu experții au pus în discuție obiectivele misiunilor nominalizate, rezultatele scontate și modalitățile privind modul de comunicare. Dna Paknehad a mulțumit experților pentru implicare, dedicație și suportul acordat în fortificarea auditului de performanță.

Menționăm că, următoarea misiune a experților olandezi va fi planificată pentru luna mai 2020.