Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / Norma alimentației pentru copiii din grădinițe, scăzută. Încălcările depistate la Primăria Vadul lui Vodă de către o misiune de audit de la Curtea de Conturi

Norma alimentației pentru copiii din grădinițe, scăzută. Încălcările depistate la Primăria Vadul lui Vodă de către o misiune de audit de la Curtea de Conturi

Martie 24, 2019 accesari 1651

„Primăria orașului Vadul lui Vodă nu are înregistrată în evidența contabilă blocurile locative din proprietatea publică locală în valoare inițială de 13,8 milioane de lei. Valoarea blocurilor locative nu a fost micșorată cu valoarea apartamentelor privatizate”, a declarat reprezentantul Curții de Conturi. 

Potrivit raportului, în lipsa unei evidențe contabile ținută în ordine s-a ajuns la distorsionarea gravă a situației financiare raportate. 

„Doar valoarea contractelor pentru lucrările construcției Casei de Cultură, dată în exploatare în 2017 constituie 30,9 milioane lei. Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a efectuat inventarierea și evaluarea drumurilor, străzilor și trotuarelor. Astfel, la evidența primăriei se află cinci obiecte denumite generic: lucrări de asfaltare a drumurilor în sumă de 7,5 milioane lei. Doar în orașul Vadul lui Vodă sunt 92 de străzi. Deși nu are raportate la conturi instalația rețelelor de apă și canalizare, de iluminat public, de gaze termice, unele dintre acestea de fapt sunt înregistrate la alte conturi contabile în sumă de 1,1 milioane lei”, a mai spus raportorul. 

O altă încălcare gravă depistată de către misiunea de audit a fost nereflectarea în evidența contabilă a valorii infrastructurii sistemului public de alimentare cu apă și canalizare, dar și tăierea cheltuielilor destinate alimentației copiilor din grădinițe: 

„Autoritățile publice locale nu au asigurat aliementația copiilor conform normelor aprobate. Astfel, în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare în anul 2017 s-au înregistrat cheltuieli efective în sumă de 769,5 mii lei, deși conform normelor stabilite cheluielile urmau să constituie 925 mii lei. În locul normei de alimentare de 22, 95 lei pe zi pentru un copil s-a asigurat media de 19,1 lei”. 

 În replică, primarul localității Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc a recunoscut încălcările și le-a motivat cu lipsa de exeperiență a contabililor. 

„Suntem de acord cu greșelile admise de APL. O parte din greșeli au fost eliminate pe parcursul auditului, altă parte vor fi eliminate pe parcurs. Echipa contabilă a primăriei este foarte tânără, care se învață pe parcursul activității, de asta fac greșeli”, a spus Onofriiciuc. 

Localitatea Vadul lui Vodă are aproximativ 5,8 mii de locuitori. 


Sursa : https://agora.md/stiri/55483/norma-alimentatiei-pentru-copiii-din-gradinite--scazuta--Incalcarile-depistate-la-primaria-vadul-lui-voda-de-catre-o-misiune-de-audit-de-la-curtea-de-conturi