Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / O mare parte din abaterile depistate de Curtea de Conturi în 2016 pot fi înlăturate

O mare parte din abaterile depistate de Curtea de Conturi în 2016 pot fi înlăturate

Noiembrie 17, 2017 accesari 2750

Sursa: TVR Moldova

Înregistrarea video a emisiunii

Chiar dacă în anul 2016 Curtea de Conturi a depistat că instituiţiile publice au comis abateri în valoare de 11 miliarde de lei, este posibil să fie soluţionate devieri în suma de 7 miliarde de lei. Despre raportul Curţii de Conturi au vorbit la „Punctul pe azi” invitaţii lui Vasile Munteanu.

„În mare, dacă anul trecut se vorbea de 20 şi ceva de miliarde, acum vorbim de 11 miliarde. Dar şi această sumă este clasificată, nu putem să punem toate abaterile într-un singur coş. Din acestea, 7 miliarde sunt erori contabile sau erori de evidenţă în rapoartele pe care le prezintă instituţiile publice. Dar şi aici trebuie să facem uz de prezumţia nevinovăţiei şi să spunem că, dacă nu erau depistate, acestea puteau duce la anumite situaţii neprevăzute, dar noi le-am depistat şi am recomandat să fie înlăturate”, a spus Petru Rotaru, membru al Curţii de Conturi.
 
La rândul său, economistul Veaceslşav Ioniţă sugerează să fie privită partea pozitivă a situaţiei.

„Partea plină a paharului este faptul că o problema descrisă este pe jumătate daqcă nu rezolvată, atunci e partea bună. Şi aceasta nu s-a întâmplat doar anul trecut, se întâmplă de zeci de ani. Cetăţenii nu trebuie să înţeleagă că au dispărut 7 miliarde de lei. E vorbga de abateri care pot fi rezolvate”, a spus expertul.

Raportul Curţii de Conturi pentru 2016 a fost prezentat astăzi în plenul Legislativului de la Chişinău.