Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / OMUL SĂPTĂMÂNII - MARIAN LUPU, PREŞEDINTELE CURŢII DE CONTURI A REPUBLICII MOLDOVA

OMUL SĂPTĂMÂNII - MARIAN LUPU, PREŞEDINTELE CURŢII DE CONTURI A REPUBLICII MOLDOVA

Octombire 07, 2019 accesari 1955

 

Sursa: Tribuna

Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu, a avut parte de o săptămână marcate de evenimente de maximă importantă.

Astfel, în această săptămână, Marian Lupu a întreprins o vizită oficială la Curtea de Conturi Europeană (CCE), la invitația Președintelui CCE, Klaus-Heiner Lehne.

A fost prima vizită la Curtea de Conturi Europeană a Președintelui CCRM, din momentul creării instituției supreme de audit (ISA) din Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor de la CCE, Marian Lupu a informat despre rolul auditului public extern în asigurarea gestionării conforme a finanțelor publice, ascensiunea ISA din Republica Moldova de la control la audit, cooperarea cu partenerii externi de dezvoltare în cadrul proiectelor de consolidare instituțională a CCRM, auditarea fondurilor oferite de donatorii externi prin intermediul programelor și proiectelor implementate în Republica Moldova, precum și despre provocările și planurile de viitor ale ISA.

Reprezentanţii CCE s-au referit la conlucrarea cu ISA din statele membre ale UE, cooperarea cu părțile interesate etc. Un subiect important al discuțiilor l-a constituit asigurarea independenței ISA, element vital pentru buna funcționare a activității unei instituții supreme de audit.

În contextul discuțiilor despre modalitățile de cooperare dintre Curtea de Conturi Europeană și Curtea de Conturi a Republicii Moldova, Marian Lupu a venit cu propunerea de a trimite, cu titlu informativ, CCE, rapoartele de audit, efectuate de CCRM, a proiectelor, programelor implementate cu fonduri europene. Inițiativa a fost apreciată și susținută de oficialii CCE, care au remarcat importanța conlucrării la acest capitol.

Tot în această săptămână, Marian Lupu a întreprins o vizită oficială la sediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la invitația coraportorilor pentru Republica Moldova ai Comisiei de monitorizare APCE, Maryvonne Blondin și Egidijus Vareikis.

Președintele CCRM a informat coraportorii despre evoluțiile în cadrul dezvoltării instituționale a Curții de Conturi a Republicii Moldova. Subiectul central al discuțiilor a fost importanța asigurării independenței instituției supreme de audit (ISA) din țară, în conformitate cu standardele internaționale de profil și tentativele recente de subminare și limitare a acestui aspect vital pentru buna funcționare a Curții de Conturi.

Coraportorii APCE și-au exprimat îngrijorarea privind tentativele de a submina, prin inițiative legislative de modificare a legii organice a ISA, independența financiară, operațională și funcțională a Curții de Conturi. De asemenea, înalții oficiali europeni au informat că vor monitoriza evoluția evenimentelor în acest domeniu, pentru a susține procesul de consolidare a Curții de Conturi și afirmare în calitate de ISA, care respectă standardele internaționale de profil și preia bunele practici europene în activitatea sa.

TRIBUNA precizează: Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți. A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul „Gheorghe Asachi”) (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică „A. Plehanov” din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de doctor în economie în anul 1991. Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi șef de direcție pînă la director al Departamentului de Relații Economice Externe (1997). Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova. Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996). La 24 mai 2001, este numit, prin Hotărîre de Guvern, în funcția de viceministru al Economiei. La data de 5 august 2003, este numit, prin Decretul Președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova. La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La 24 martie 2005 este ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. La 5 aprilie 2009 este ales din nou deputat pe lista PCRM. În luna iunie a aceluiaşi an părăseşte PCRM şi preia conducerea PD. Noul său partid accede în Parlament după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi participă la crearea coaliţiei democratice de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. După alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PD, condus de Marian Lupu, obţine 15 mandate de deputat şi participă la crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice. Marian Lupu este ales Preşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în primăvara anului 2013. De asemenea, până în martie 2012 exercită şi funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Marian Lupu a demisionat din funcția de Președinte al PD pe data de 10 decembrie 2016. Până în februarie 2019, a fost lider al fracţiunii parlamentare a PDM. Din februarie 2019 este Preşedinte al CCRM.


Sursa : https://tribuna.md/2019/10/06/omul-saptamanii-marian-lupu-presedintele-curtii-de-conturi-a-republicii-moldova-2/