Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / OMUL SĂPTĂMÂNII - MARIAN LUPU, PREŞEDINTELE CURŢII DE CONTURI A REPUBLICII MOLDOVA

OMUL SĂPTĂMÂNII - MARIAN LUPU, PREŞEDINTELE CURŢII DE CONTURI A REPUBLICII MOLDOVA

Decembrie 08, 2019 accesari 3928

 

 

Sursa: Tribuna

În această săptămână, Curtea de Conturi a ajuns la un frumos jubileu – 25 de ani de la fondare, iar acesta e un bun prilej pentru a face un scurt bilanţ.

Astfel, Marian Lupu, Preşedintele CCRM, şi echipa sa se pot mândri că astăzi Curtea de Conturi este una dintre puţinele instituţii de stat de nivel înalt din Republica Moldova, care face faţă cu brio sarcinii importante ce o are – controlul asupra corectitudinii utilizării banului public. CCRM a reuşit să se impună ca o veritabilă instituţie de audit suprem şi ca una din verigele de bază ce asigură funcţionalitatea statului Republica Moldova.

Profesionalism, corectitudine, transparenţă – sunt doar câteva noţiuni care caracterizează ceea ce reprezintă CCRM la moment. Şi aceste principii au fost preluate, consolidate şi promovate personal de către Marian Lupu, care a venit la cârma instituţiei la începutul anului curent.

Astăzi, CCRM este un mecanism care funcţionează perfect – lucru pe care-l recunosc toţi acei care au tangenţă cu activitatea instituţiei. Este important ca CCRM să păstreze acelaşi randament şi în continuare, or de eficienţa sa depinde  decisiv bunul mers al lucrurilor la nivelul întregii societăţi, a întregii ţări.

TRIBUNA precizează: Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți. A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul „Gheorghe Asachi”) (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică „A. Plehanov” din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de doctor în economie în anul 1991. Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi șef de direcție pînă la director al Departamentului de Relații Economice Externe (1997). Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova. Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996). La 24 mai 2001, este numit, prin Hotărîre de Guvern, în funcția de viceministru al Economiei. La data de 5 august 2003, este numit, prin Decretul Președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova. La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La 24 martie 2005 este ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. La 5 aprilie 2009 este ales din nou deputat pe lista PCRM. În luna iunie a aceluiaşi an părăseşte PCRM şi preia conducerea PD. Noul său partid accede în Parlament după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi participă la crearea coaliţiei democratice de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. După alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PD, condus de Marian Lupu, obţine 15 mandate de deputat şi participă la crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice. Marian Lupu este ales Preşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în primăvara anului 2013. De asemenea, până în martie 2012 exercită şi funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Marian Lupu a demisionat din funcția de Președinte al PD pe data de 10 decembrie 2016. Până în februarie 2019, a fost lider al fracţiunii parlamentare a PDM. Din februarie 2019 este Preşedinte al CCRM.