Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova: ”Ceea ce mă motivează este dorința de a schimba lucrurile aici, acasă”.

Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova: ”Ceea ce mă motivează este dorința de a schimba lucrurile aici, acasă”.

Octombire 20, 2017 accesari 3542

Sursa:www.ase.md

- Petru, cum e să fii absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei?

Să știți că este o onoare. A fi absolvent al celei mai prestigioase instituții de studii superioare cu profil economic din Republica Moldova este cu adevărat o mândrie pentru mine. Oriunde nu m-aș afla, mereu recunosc că Alma Mater care m-a ”creat” ca specialist este anume ASEM.

-  Studenţii de azi afirmă că teoria nu este de mare folos. Susţii această viziune sau nu e cazul specialităţii tale?

Cu siguranță baza teoretică este elementul indispensabil pentru a avea succes în orice profesie, cu atât mai mult în cea de finanțist sau contabil. Da, ”practica bate gramatica” și totuși, ce fel de practică poate fi vorba când nu este acel ”sol fertil” – teoria? Să nu credeți acum că aș pune accent pe cunoștințele teoretice, dar, fără ele, succesul este mai greu de obținut. În plus, teoria merge în tandem cu practica, una fără alta nu pot exista. Iată de ce, aș îndemna studenții de azi să fie mai responsabili de viitorul lor și să ia tot ce ce mai bun de la profesorii lor, pe parcursul anilor de studenție. Or, aceștia zboară într-atât de repede, încât nici nu conștientizezi cum deja te afli în ”lumea matură”.

- Cum este pîinea unui membru al Curţii de Conturi a Republicii Moldova?

Nici dulce, nici amară, dar sigur foarte interesantă, prin aria pe care o acoperă și probabil una care oferă posibilitatea de a contribui la dezvoltarea societăți în ansamblu. Consider că orice muncă este nobilă și totodată că orice muncă ar putea deveni plictisitoare dacă nu există un scop. Scopul meu, în cazul respectiv, e să îmi îndeplinesc obligațiunile la un nivel înalt. Eu nu vin ”pur și simplu” la muncă, eu iubesc ceea ce fac, iată de ce, indiferent de dificultăți, mă strădui să găsesc un echilibru care să mă definească. Apropo, la moment, intenționăm să încheiem un acord de colaborare instituțională între Curtea de Conturi și ASEM, ceea ce va aduce doar avantaje ambelor părți. Avem unele proiecte care sper că vor lua avânt.


 

- De ce ai ales să urmezi studiile de masterat tot la ASEM, dar în drept financiar-fiscal?

Eu am absolvit ASEM, specialitatea Finanțe și Contabilitate, când durata studiilor superioare a fost de 5 ani - un timp suficient pentru a asimila cunoștințele teoretice legate de aspectul financiar-contabil. Astfel, am socotit de cuviință că studiile de masterat în domeniul drept financiar-fiscal vor consolida cunoștințele mele teoretice întru-un domeniu unde aveam, zic eu, multe abilități practice. Or, la acel moment, activam în cadrul Inspectoratului Fiscal Ialoveni. De ce tot la ASEM? Deoarece, după cum am menționat mai sus, e cea mai bună instituție în domeniu.

- Ai lucrat în domeniul public mai mult timp, după care ai optat pentru o companie privată. Iarăşi ai revenit în domeniul public. Ce te-a motivat, în afară de remunerare, bănuiesc?

De fapt, pentru mine remunerarea este un aspect esențial, dar cel mai important e posibilitatea de a crește ca profesionist. Acesta și este imboldul principal care m-a făcut să oscilez între domeniul privat și cel public. Cert e că nu am regretat niciodată alegerile făcute.

- Care sunt cele mai mari probleme ale contabilităţii moldoveneşti, că tot a fost ziua contabililor de curând?

În primul rând, aș vrea să felicit toți contabilii cu ocazia Zilei profesionale care a fost marcată la 4 aprilie. Știu, din propria experiență, că aceasta este o muncă deloc ușoară, pe alocuri chiar stresantă. Cu referință la probleme, ar fi mai multe, dar probabil cea mai mare carență, în opinia mea, ar fi modificarea exagerat de des a legislației naționale.

- Propria afacere este în planul tău?

Acum – nu, însă dacă voi dezvolta o afacere, va fi, cu certitudine, în domeniul financiar-contabil.


 

- Astăzi, care sunt cele mai mari carenţe ale economiei Republicii Moldova?

Sunt multe probleme atât de ordin intern, cât și extern. Aș menționa aici, nivelul înalt al birocrației, al corupției, neîncrederea oamenilor în organele competente.

- Şi metodele de redresare a acestei stări?

Semne bune deja sunt. Cu pași mici, dar simțitori în cel mai apropiat viitor. De un lucru sunt sigur – toți trebuie să își facă bine munca unde se află, atunci probabil lucrurile se vor mișca înainte. Aceasta presupune să fii loial, corect și competent.

- Cum crezi, ce îi lipseşte tânărului absolvent al ASEM?

Cea mai mare problemă, la angajare, este lipsa de experiență. Cred că acesta poate fi cumva depășită, prin antrenarea studenților în activitățile practice pe parcursul studiilor. În acest context, îndemn studenții să meargă să își desfășoare stagiul de practică cu sîrguință și dedicare, în măsura posibilităților.

- Dar ce îl avantajează în faţa absolvenţilor altor universităţi?

Cu certitudine - nivelul de pregătire pe care îl au absolvenții. Cadrele didactice instruiesc la un nivel înalt și de apreciat tânăra generație, atât în cadrul ciclului licență, cât și la masterat. La fel, oportunitățile oferite sunt demne de remarcat – bibliotecile dotate, spațiul media, concursurile, bursele oferite sunt mijloace de motivare a studenților în dorința lor de a deveni mai buni și însăși atmosfera care predomină în ASEM.


 

- Ce te motivează să îţi croieşti drum în viaţă, aici, acasă?

Familia este ”rădăcina” care mă susține și tot ea m-a făcut sa rămân acasă. Totodată nu pot ignora dorința lăuntrică de a reuși să schimb lucrurile aici, la noi acasă.

- Unde te vezi peste 10 ani?

Ar suna banal sau nu, dar tot aici, în Moldova, acolo unde aș fi de folos, fie că în sfera publică sau privată. Contează să fiu alături de cei care mă apreciază, iar eu să aduc plus valoare lucrurilor.

- Un mesaj pentru cei, în al căror CV, este cuvântul ASEM?

Dragi ASEM-iști, fiți demni de instituția pe care ați absolvit-o, duceți-i faima acolo unde vă aflați. Mândriți-vă că faceți parte din marea familie a ASEM. Ori de câte ori aveți ocazia, veniți să vă vedeți profesorii, să le ziceți ”mulțumesc”. Studenților actuali le doresc perseverență și ambiție, cadrelor didactice – răbdare, ascensiune profesională și apreciere din partea societății.