Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Președinții instituțiilor supreme de audit din Republica Moldova și România în dialog cu Președintele Parlamentului

Președinții instituțiilor supreme de audit din Republica Moldova și România în dialog cu Președintele Parlamentului

Aprilie 26, 2018 accesari 1442

Gestionarea eficientă a banilor publici a fost subiectul principal discutat în cadrul întrevederii Președinților Curții de Conturi din Republica Moldova și România Veaceslav Untila și Mihai Busuioc cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Părțile au salutat bunele relații dintre România și Republica Moldova, precum și colaborarea la nivelul instituțiilor.

Președintele Parlamentului a menționat că, Legislativul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice. Potrivit Speakerului, care este și autorul inițiativei legislative, crearea Comisiei va permite creșterea gradului de transparență în utilizarea banilor publici și va spori responsabilitatea autorităților în utilizarea mijloacelor financiare publice.

”Proiectul de lege va introduce un nou concept, cel de audit extern. Astfel, Curtea de Conturi va efectua audit al conformității, performanței, alte tipuri de audit, dacă va fi cazul”, a precizat Andrian Candu.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a remis, în 2017, în adresa Parlamentului și comisiilor de profil 36 de rapoarte de audit.

Menționăm că la finele anului 2017, Parlamentul a votat o nouă lege privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, elaborată în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, care vine să contribuie la consolidarea continuă a instituției supreme de audit.