Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Problemele sectorului resurse minerale din Moldova, discutate în cadrul unei mese rotunde

Problemele sectorului resurse minerale din Moldova, discutate în cadrul unei mese rotunde

Septembrie 28, 2020 accesari 316

 

Eveniment video

Experți, reprezentanții organizațiilor de profil și ai instituțiilor de stat au participat astăzi, 28 septembrie, la o masă rotundă, organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

În cadrul mesei rotunde „Sectorul Resurse Minerale din Moldova - probleme și soluții”, organizată în regim de teleconferință, au fost puse în discuție două lucrări, elaborate de CAI „Expert-Grup”: studiile ”Valorificarea resurselor minerale utile în Republica Moldova: pe plus sau minus?” și ”Evaluarea transparenței în sectorul extractiv din Republica Moldova”.

Curtea de Conturi a fost reprezentată la eveniment de către Violeta Andrieș, membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Larisa Ceban, auditor public principal. Sectorul resurselor minerale este unul mai puțin vizibil, dar este foarte important și defectuos, a remarcat dna Andrieș. Membrul CCRM a menționat importanța conlucrării și comunicării a entităților implicate în acest sector, pentru a avea o viziune de sistem și a atinge obiectivele de dezvoltare a sectorului. CCRM, la moment, efectuează un audit al conformității calculării și achitării taxelor pentru resursele naturale, constatatele căruia vor fi examinate în luna decembrie curent, a informat Violeta Andrieș.

Participanții au pus în discuție rolul acestui sector în economia țării și cadrul instituțional și de reglementare a subsolului, inclusiv modalitatea de atribuire a sectoarelor de subsol, analiza veniturilor și cheltuielilor publice aferente resurselor minerale, aspecte ce țin de protecția mediului.

Evenimentul a fost organizat în contextul proiectului „Utilizarea resurselor naturale: îmbunătățirea evidenței și transparenței” este implementat de CAI „Expert-Grup” cu suportul Fundației „Soros Moldova”. Scopul proiectului este de a contribui într-un mod efectiv la implementarea de către autorități a unor mecanisme și măsuri de evidență veridică și transparentă a extragerii substanțelor minerale utile larg răspândite.