Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Aspecte ale implementării proiectelor de dezvoltare au fost discutate în cadrul unei ședințe 4-laterale

Aspecte ale implementării proiectelor de dezvoltare au fost discutate în cadrul unei ședințe 4-laterale

Septembrie 09, 2020 accesari 234

 

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Ministerului Finanțelor (MF), Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), precum și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) s-au întrunit astăzi, 9 septembrie, într-o ședință desfășurată în regim de teleconferință.

Scopul ședinței a fost de a pune în discuție unele aspecte ale implementării proiectelor de dezvoltare cu suportul PNUD, care sunt finanțate parțial din bugetul de stat. În special, a fost discutate unele constatări ale Curții de Conturi, făcute în cadrul auditurilor efectuate la unele autorități publice centrale, precum și aplicarea prevederilor legislației în vigoare, în special ale Legii nr. 181, în cazul asistenței oferite de organizația internațională.

Petru Rotaru, membru al CCRM a remarcat importanța asistenței oferite de PNUD pentru dezvoltarea Republicii Moldova, menționând că, constatările auditului se referă la acțiunile sau inacțiunile autorităților publice centrale și nu au drept obiectiv evaluarea asistenței oferite de PNUD. Constatările din rapoartele de audit sunt rezultatul verificării corectitudinii gestionării banilor publici alocați de la bugetul de stat, în contextul implementării proiectelor, a menționat Marina Covali, membru al CCRM. Membrii Curții de Conturi au atenționat că domeniul achizițiilor publice este unul foarte important, care necesită îmbunătățiri majore, ținând cont de multiplele carențe sistemice depistate în cadrul auditurilor CCRM de-a lungul anilor.

În finalul discuțiilor participanții au reiterat deschiderea pentru continuarea discuțiilor și conlucrării pe aspecte depășirii unor dificultăți în aplicarea cadrului legal în vigoare.