Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Transparența și participarea în procesul bugetar, discutat cu Curtea de Conturi

Transparența și participarea în procesul bugetar, discutat cu Curtea de Conturi

Septembrie 01, 2020 accesari 615

 

Un atelier de lucru privind transparența și participarea în procesul bugetar a fost organizat, în regim de teleconferință, la data de 1 septembrie curent, de către organizația non-guvernamentală (ONG) Expert-Grup.

Reprezentanții Expert-Grup, Dumitru Budianschi și Tatiana Savva, precum și reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Andrei Munteanu, membru al CCRM și Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare, au pus în discuție Raportul pentru Moldova privind cercetarea Open Budget Survey (OBS) din 2019. 

Menționăm că, cercetarea OBS bianuală, prin care se evaluează transparența și participarea în procesul bugetar in peste 115 țări ale lumii, este efectuată de un ONG international din Washington, International Budget Partnership (IBP). Cercetarea cuprinde trei compartimente: i) măsurarea nivelului de transparență a bugetului de stat (OBI (Open Budget Index)), (ii) puterea de supraveghere a Legislativului și Instituțiilor Supreme de Audit, (iii) nivelul de participare în procesul de bugetare. Ultima cercetare OBS, efectuată în anul 2019, a fost efectuată în baza documentelor disponibile până la 31 decembrie 2018 și se referă la anul bugetar 2017.

Rezultatele înregistrate de Moldova în OBS 2019 sunt următoarele:

•    În OBI (indicele de transparență) Moldova a înregistrat 57 de puncte din 100 posibile și este pe locul 39 din 117 țări evaluate. 
•    Nivelul de supraveghere exercitat de Parlament și CCRM a înregistrat valoarea de 67 puncte din 100 posibile, inclusiv puterea de supraveghere a CCRM este de 83 de puncte din 100 disponibile, Parlamentul acumulând 58. 
•    Nivelul de participare al cetățenilor în procesul de bugetare este de doar 4 puncte din 100 posibile și necesită îmbunătățire continuă.

Reprezentanții CCRM, la solicitarea experților, au informat despre progresele și evoluțiile înregistrate la compartimentele vizate în cercetare, începând cu anul 2018, după efectuarea ultimei cercetări.