Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Un nou raport al Curții de Conturi a fost audiat de Comisia de control al finanțelor publice

Un nou raport al Curții de Conturi a fost audiat de Comisia de control al finanțelor publice

Mai 12, 2020 accesari 189

 

Comisia de control al finanțelor publice a Parlamentului Republicii Moldova a audiat, în cadrul ședinței din 12 mai curent, organizată în regim de teleconferință, Raportul auditului conformității realizării parteneriatului public-privat aferent modernizării și eficientizării activității filialelor Î.S. „Gările și stațiile auto”, aprobat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) la data de 27 noiembrie 2019.

Sumarul constatărilor și recomandărilor raportului de audit au fost prezentate și puse în discuție de Viorel Chetraru, membrul CCRM și Vasile Moșoi, șeful Direcției generale de audit IV. Scopul misiunii de audit a constat în oferirea asigurării rezonabile asupra conformității realizării parteneriatului public-privat aferent modernizării și eficientizării activității filialelor Î.S. Gările și stațiile auto”.

Rezultatele auditului indică că, modul de realizare a parteneriatului public-privat aferent modernizării și eficientizării activității filialelor Î.S. „Gările și stațiile auto” nu corespunde în deplina măsură cu principiile fundamentale aplicate în domeniul parteneriatului public-privat.

Potrivit concluziilor raportului, în consecință, în cadrul gărilor și stațiilor auto s-a declanșat criza financiară. Totodată, auditul a mai stabilit că se menține riscul sporit de neatingere a obiectivelor proiectului de parteneriat public-privat, respectiv realizarea la un nivel redus a obligațiilor investiționale de către partenerul privat.

Raportul de audit a fost remis Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” pentru implementarea recomandărilor expuse, Agenției Proprietății Publice și Ministerului Economiei și Infrastructurii - pentru luare de atitudine și asigurarea implementării recomandărilor, precum și Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova - pentru utilizarea informațiilor la adoptarea  deciziilor/inițiativelor aferente promovării politicilor statului în domeniul parteneriatului public-privat. 

Igor Munteanu, președintele CCPF a comunicat că va solicita Agenției Proprietății Publice să informeze Comisia de control al finanțelor publice asupra evoluțiilor în cazul dosarului privind gările și stațiile auto.

Menționăm, că auditul a fost realizat la solicitarea Parlamentului. Contractul de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității filialelor Întreprinderii de Stat ”Gările și Stațiile Auto” a fost selectat pentru audit de Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019).