Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Veaceslav Untila, Președintele CCRM și omologul său român Mihai Busuioc, președintele CCR au avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip

Veaceslav Untila, Președintele CCRM și omologul său român Mihai Busuioc, președintele CCR au avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip

Aprilie 26, 2018 accesari 1722

La 26 aprilie curent, Veaceslav Untila, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Mihai Busuioc, Președintele Curții de Conturi a României (CCR) au avut o întrevedere cu Pavel Filip, Prim-ministru a Republicii Moldova.

Întrevederea înalților demnitari a avut loc în contextul vizitei la Curtea de Conturi a Republicii Moldova a delegației Curții de Conturi a României și Autorității de Audit. Tematica vizitei include un spectru larg de tematici de interes comun, tema centrală fiind conlucrarea în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră.

La întrevedere s-a pus în discuție intensificarea schimbului de experiență și de bune practici în ceea ce privește verificarea cheltuirii banilor publici și asigurarea unei conlucrări eficiente între Guvern și Curtea de Conturi. Astfel, este urmărită îmbunătățirea managementului finanțelor publice.
Prim-ministrul a accentuat că utilizarea rațională a resurselor publice este obiectivul numărul unu al Executivului. În acest sens, a fost menționată transferarea, urmare a reformei Guvernului, a atribuției de coordonare a asistenței externe către Ministerul Finanțelor. „Acest lucru va asigura prioritizarea corectă a domeniilor în care este direcționat sprijinul financiar extern: ministerele vor determina necesitățile lor, iar Ministerul Finanțelor va identifica cea mai optimă soluție de finanțare”, a precizat premierul.
Totodată, Pavel Filip a relevat utilitatea rapoartelor Curții de Conturi pentru echipa guvernamentală. „Este o informație expertizată și obiectivă. Facem întotdeauna concluziile și ne străduim să nu întârziem cu acțiunile ce trebuie să fie întreprinse”, a spus prim-ministrul. În prezent, se lucrează pentru instituționalizarea unui proces de monitorizare a executării hotărârilor Curții de Conturi, iar modelele și practicile României pe acest segment sunt foarte utile.
Președintele Curții de Conturi din România a spus, la rândul său, că relațiile dintre autoritățile de profil din cele două state sunt excelente, la fel ca și cele dintre România și Republica Moldova, în general. Mihai Busuioc a apreciat activitatea Curții de Conturi din țara noastră, în special, pe partea de comunicare, de prezentare a rapoartelor și de asigurare a unei imagini instituționale pozitive, cu rol punitiv redus. Totodată, oficialul român a menționat că proiectele Twinning implementate în cadrul instituției au contribuit la modernizarea acesteia.

Menționăm că, Mihai Busuioc, Președintele CCR se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova la invitația dlui Untila, Președintele CCRM.

În contextul aplicării programelor de cooperare transfrontalieră, finanțate de Uniunea Europeană, Curtea de Conturi a Republicii Moldova are angajamentul de a efectua auditul programelor de cooperare transfrontalieră, în calitate de autoritate națională de audit.

Politica europeană de vecinătate (PEV) a fost lansată pentru a evita apariția de noi linii de separație între Uniune Europeană și vecinii săi, prin crearea unui spațiu de prosperitate, stabilitate și securitate în jurul UE. PEV se aplică statelor din vecinătatea imediată terestră sau maritimă a UE, în cazul Republicii Moldova – în vecinătatea estică. Elementul central al PEV este reprezentat de Agenda de Asociere, care definește un program de reforme politice și economice cu priorități pe termen scurt și mediu. Asistența financiară pentru implementarea PEV este acordată prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI), care finanțează 4 tipuri de programe, inclusiv ENI-CBC destinat finanțării programelor de cooperare transfrontalieră.

Republica Moldova participă la 3 programe de cooperare transfrontalieră finanțate prin ENI: Programul transnațional Dunărea 2014-2020, Programul operațional comun România - Republica Moldova 2014-2020 și Programul operațional comun Bazinul Mării Negre 2014-2020.