Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Versiunea actualizată a proiectului OpenMoney, prezentată în cadrul unui eveniment public

Versiunea actualizată a proiectului OpenMoney, prezentată în cadrul unui eveniment public

Decembrie 03, 2020 accesari 386

 

La data de 2 decembrie curent, platforma actualizată OpenMoney.md a fost prezentată în cadrul evenimentul public desfășurat în regim online. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Open Money 2.0”, implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu SENSMEDIA și susținut de PNUD Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

La eveniment au participat reprezentanții Comisiei de control al finanțelor publice, Curții de Conturi, Autorității Naționale de Integritate, Ministerului Finanțelor, Centrului Național Anticorupție, precum și ai altor entități publice.

Potrivit organizatorilor, scopul proiectului este de a arăta cine sunt adevărații beneficiari ai contractelor atribuite de către instituțiile statului. Platforma vine în sprijinul identificării practicilor corupte, a licitațiilor trucate, a companiilor fictive și a proprietarilor acestora pentru a avansa transparența și pentru a ajuta la stabilirea unor practici mai bune în guvernanță și administrație publică. În cadrul evenimentului, pe lângă prezentarea platformei actualizate OpenMoney, a fost lansată o discuție cu privire la transparența financiară.

În cadrul discuției, Munteanu Andrei, membrul Curții de Conturi, a accentuat utilitatea platformei pentru identificarea problemelor aferente achizițiilor publice. Informațiile disponibile pe platformă constituie o sursă de date utilă pentru planificarea și realizarea misiunilor de audit. Astfel, de comun cu comisia parlamentară de profil Curtea de Conturi speră să responsabilizeze entitățile și să schimbe starea de lucruri spre bine, a menționat dl Munteanu. Curtea de Conturi lucrează la elaborarea Strategiei de dezvoltare 2021-2025, în care urmează a fi pus accent și pe combaterea fraudei și corupției, iar datele care sunt disponibile pe platforma OpenMoney vor contribui în acest sens, a remarcat membrul Curții de Conturi.

Menționăm, că platforma OpenMoney folosește date oferite de Agenția Achiziții Publice și Ministerul Economiei și Infrastructurii, publicate pe portalul guvernamental al datelor deschise (date.gov.md). Această platformă reprezintă o bază de date simplă și comodă, cu ajutorul căreia pot fi monitorizate, prin licitațiile publice, legăturile dintre companii, proprietarii lor și autoritățile publice. Platforma a fost lansată în decembrie 2016, după hackathon-ul HACK Corruption, în cadrul căruia s-au analizat diferite idei pentru consolidarea măsurilor de combatere a corupției în Moldova.