Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Vizita de studiu a auditorilor CCRM la Ankara, Turcia

Vizita de studiu a auditorilor CCRM la Ankara, Turcia

Ianuarie 22, 2019 accesari 2267

 

În perioada 14-18 ianuarie curent, auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la seminarul de instruire în domeniul auditului financiar, organizat de experți din cadrul Curții de Conturi a Turciei (CCT) în orașul Ankara, Turcia.

Programul de instruire, la care au participat 14 auditori din toate subdiviziunile de audit ale CCRM, conduși de Violeta Andrieș, membru al Curții de Conturi, a avut drept scop consolidarea capacităților practice a angajaților CCRM, privind planificarea, realizarea și raportarea misiunilor de audit a situațiilor financiare. De asemenea, prin intermediul seminarului s-a urmărit crearea unor relații profesionale și schimbul de bune practici dintre auditorii din cadrul instituțiilor supreme de audit (ISA) a Republicii Moldova și Turcia.

Sesiunea de instruire a însumat prezentări teoretice pe diferite aspecte de audit. Totodată, participanții au fost încadrați și în activități practice – studii de caz, pe diferite aspecte ale auditului financiar: cunoașterea entității, materialitatea, determinarea domeniilor de audit, analiza riscurilor, controalele de testare și determinarea abordării auditului, selectarea subiectelor pentru testarea detaliată, evaluarea rezultatelor de audit – raportarea, controlul calității și monitorizarea, aspecte generale despre auditul TI.

Menționăm că, instruirile au fost organizate în contextul semnării la 19 noiembrie 2018 a Memorandumului de Înțelegere între Curtea de Conturi a Republicii Moldova și Curtea de Conturi a Turciei. Memorandumul presupune sporirea eficacității auditului public extern, instituțiile supreme de audit bazându-se pe principiile respectului reciproc, încrederii, egalității și avantajului mutual al cooperării.