logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Auditul conformității la Comisia Electorală Centrală


https://ccrm.md/index.php/ro/auditul-conformitatii-la-comisia-electorala-centrala-80_1016.html

Înregistrare video

 

Raportul auditului conformității privind utilizarea mijloacelor financiare publice destinate alegerilor parlamentare în anul 2014 la Comisia Electorală Centrală a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 28 septembrie 2015.

Auditul conformității privind utilizarea mijloacelor financiare publice destinate alegerilor parlamentare în anul 2014 la CEC a fost efectuat în conformitate cu prevederile art.28 și art.31 din Legea Curții de Conturi și Programul activității de audit pe anul 2015.

Comisia Electorală Centrală este organul de stat independent, înființat pentru realizarea politicii electorale în scopul unei bune desfășurări a alegerilor parlamentare, pentru supravegherea și controlul al respectării prevederilor legale.

Conform Raportului de audit, în scopul organizării și desfășurării alegerilor parlamentare din anul 2014, Comisiei Electorale Centrale i-au fost alocate mijloace financiare în sumă de  35287,3 mii lei.

Evaluările auditului au relevat că Comisia Electorală Centrală, la executarea alocațiilor în perioada alegerilor parlamentare, a  asigurat un management bazat pe reguli şi proceduri clare şi transparente. Probele de audit obținute denotă că unele procese financiare ale entității au fost susținute de controale interne, care au asigurat respectarea cadrului legislativ-normativ aferent. Concomitent, în altele au fost identificate rezerve determinate de factori externi, cît şi de nefuncţionarea unor elemente ale controlului intern, fiind atestate următoarele aspecte:

-     incertitudini în stabilirea numărului de membri în birourile electorale ale secțiilor de votare în funcție de numărul alegătorilor; absența normelor privind calcularea indicatorului aplicat la planificarea cheltuielilor ce țin de retribuirea muncii, din cauza lipsei reglementărilor de rigoare;

-     lipsa modului de distribuire și raportare a mijloacelor alocate pentru alegerile organizate și desfășurate peste hotarele țării;

-     carențe nesemnificative în executarea cheltuielilor privind remunerarea muncii și achiziția bunurilor și serviciilor;

-     funcționalitatea redusă a unor controale generale a tehnologiilor informaționale.

Curtea de Conturi urmează a fi informată despre implementarea recomandărilor în termen de 12 luni de la adoptarea Hotărârii asupra Raportului de audit. Hotărârea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.