logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Auditul performanței investițiilor publice


https://ccrm.md/index.php/ro/auditul-performantei-investitiilor-publice-80_1033.html

Înregistrare video

Raportul auditului de performanță ,,Întrunește cadrul decizional de bugetare a investițiilor publice criteriile aferente realizării priorităților strategice?" a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 28 octombrie 2015.

Misiunea de audit a fost realizată în temeiul art.28, art.30 și art.31 din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 și în conformitate cu Programele activității de audit a Curții de Conturi pe anii 2014 și 2015, cu suportul experților străini în contextul Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova". Aceasta a avut drept scop evaluarea sistemelor și practicilor aplicabile procesului investițional la scară național public, verificarea eficienței gestionării resurselor financiare și relevanței deciziilor instituționale criteriilor de cost-eficiență și impact în domeniul respectiv.

Auditul a cuprins activitățile operaționale ale entităților auditate, în scopul evaluării sistemelor de management financiar și control în domeniul vizat din cadrul APC, racordarea acestora la bunele practici internaționale.

Astfel, misiunea de audit a fost realizată prin chestionarea a 23 de autorități publice centrale gestionabile de fonduri publice investiționale finanțate din bugetul de stat, din care la 20 autorități publice centrale s-a desfășurat acumularea probelor de audit.

Potrivit raportului de audit, managementul finanțelor publice, în ansamblul său și cel din domeniul investițional, în particular, nu întrunește suficientă determinare pentru a răspunde adecvat provocărilor timpului, respectiv, reprezintă un aspect fragil în contextul de  modernizare a instituțiilor statului. Această constatare denotă un spirit absolut contraindicat în materie de management financiar și control asumat de către autorități, mai ales ce ține de imperativul racordării strategiilor (sectoriale, regionale, locale) la resursele bugetate. În consecință, dezvoltarea social-economică ce ține de edificarea unei infrastructuri moderne se realizează incoerent și nesistemic, proiectele investiționale se implementează în lipsa fundamentărilor de rigoare și fără o certitudine privind finalizarea, impactul nefiind determinat. Auditul public extern, în acest context, a cuantificat multiple slăbiciuni instituționale, neremedierea și neajustarea cărora amplifică fenomenele defectuoase încetățenite de risipă a resurselor materiale și financiare. 

Ca observație generală, Curtea de Conturi reține atenția autorităților publice de toate nivelurile asupra modului necorespunzător de gestionare a procesului investițional, respectiv, asupra sistemului existent în care performanța utilizării fondurilor publice nu este un criteriu prioritar.  

Curtea de Conturi urmează a fi informată despre implementarea recomandărilor în termen de 18 luni de la adoptarea Hotărârii asupra Raportului de audit. Hotărârea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.