logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Constatările auditului efectuat în raionul Cimișlia


https://ccrm.md/index.php/ro/constatarile-auditului-efectuat-in-raionul-cimislia-80_1053.html

Înregistrare video 

 

Raportul auditului conformității exercițiului bugetar și gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raionul Cimișlia pe anul 2014 a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 7 decembrie 2015.

Misiunea de audit a fost realizată în temeiul art.28, art.30 și art.31 din Legea Curții de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 și în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pe anul 2015, avînd drept scop verificarea conformării autorităților administrației publice locale (în continuare - AAPL) din raionul Cimișlia cadrului legal-normativ aferent procesului bugetar; consistenței și credibilității proiecțiilor fiscal-bugetare; gestiunii conforme a veniturilor și cheltuielilor; administrării raționale a patrimoniului public.

Conform raportului de audit, activitățile desfășurate de către autoritățile administrației publice locale din raionul Cimișlia, mai cu seamă în materie de management financiar, nu sînt întocmai complimentare principiilor și rigorilor bunei gestiuni economico-financiare, astfel fiind admise unele abateri și nereguli. De asemenea, se relevă un șir de slăbiciuni instituționale și o preocupare inadecvată a factorilor responsabili și decizionali din cadrul AAPL în prevenirea și minimalizarea efectelor adverse prudențialității și regularității administrării resurselor și fondurilor publice. Aceste disfuncționalități, în consecință, influențează negativ dezvoltarea social-economică a UAT în ansamblu.

În perioada supusă auditării, AAPL din raion nu au identificat și nu au evaluat potențialul economico-financiar, respectiv, nu au asigurat fundamentarea la justa valoare a bazei de impozitare, inclusiv prin susținerea unor practici fiscal-bugetare  concludente pentru un suport financiar susținut al bugetelor UAT (de nivelul I și nivelul II) și pentru neadmiterea disproporțiilor și inegalităților în raporturile interbugetare. Autoritatea financiară nu a aplicat exigențele de specialitate pentru fundamentarea proiecțiilor fiscal-bugetare, nu a conlucrat eficient, în acest sens, cu AAPL și cu autoritățile fiscale, statistice și cadastrale, precum și cu agenții economici care contribuie semnificativ la formarea veniturilor bugetare, ca urmare fiind redus și gradul de responsabilitate a Direcției finanțe prin atribuțiile funcțional-instituționale care-i revin. Neasigurarea instrumentelor analitice și deficiențele cadrului metodologic au avut ca rezultat diminuarea propunerilor de venituri la buget cu suma de circa 0,9 mil. lei și, respectiv, necolectarea veniturilor în bugetele locale în sumă totală de pînă la 1,7 mil.lei.

O rezervă nevalorificată la acumularea veniturilor în bugetele UAT o constituie restanțele contribuabililor, care la situația din 31.12.2014, au însumat 2,4 mil.lei.

Raportul de audit menționează că managementul cheltuielilor bugetare a fost afectat de unele abateri de la cadrul regulator, care afectează eficiența utilizării mijloacelor publice, această situație fiind determinată de neimplementarea prevederilor Legii privind controlul financiar public intern. Astfel, se menționează:

- valorificarea neconformă a mijloacelor destinate investițiilor și reparațiilor capitale, precum și nerespectarea legislației în vigoare privind acest domeniu, care au condiționat utilizarea și înregistrarea contabilă neregulamentară a resurselor financiare în sumă totală de 2,3 mil.lei;

- neconformarea la cadrul de proceduri regulamentare și la principiul de transparență în procesul achizițiilor publice;

- nerespectarea normelor financiare aferente alimentației copiilor în instituțiile preșcolare, fiind diminuate alocațiile bugetare pentru această destinație (0,1 mil.lei).

Totodată conform raportului de audit, activitatea necorespunzătoare a factorilor de decizie din cadrul AAPL (de nivelul I și nivelul II) în vederea asigurării conformității administrării patrimoniului public, managementul necorespunzător al gestionării acestuia, nerespectarea întocmai a prevederilor legislației în vigoare și lipsa la AAPL a unui cadru de reglementare a modului de gestionare a patrimoniului public s-au soldat cu:

- neasigurarea înregistrării regulamentare în Registrul bunurilor imobile a drepturilor asupra bunurilor imobiliare în valoare de 193,8 mil.lei și asupra terenurilor  cu suprafața de 22,8 mii ha;

- înregistrarea neconformă a tranzacțiilor de vînzare-cumpărare și de arendă a terenurilor, precum și necontabilizarea creanțelor din aceste operațiuni în sumă de 3,0 mil.lei;

- neasigurarea înregistrării regulamentare și gestionării eficiente a obiectelor de infrastructură amplasate pe teritoriul administrat de către AAPL din raion.

Între constatările raportului de audit se menționează că atît AAPL (ca fondatori), cît și administratorii întreprinderilor municipale nu au manifestat respect și prudență privind implementarea sistemelor de management corporativ și financiar, gestiunea economică nefiind axată pe rezultate și eficiență a fondurilor materiale/financiare administrate. Drept rezultat, auditul a identificat multiple slăbiciuni instituționale, exprimate prin:

- neelaborarea principiilor de gestiune economică și a indicatorilor bazați pe rezultate, inclusiv de cost-eficiență, în sectorul prestării serviciilor publice;

- neasigurarea evidenței conforme a patrimoniului public transmis de către AAPL din raion în gestiune economică întreprinderilor municipale și a valorilor mobiliare în sumă totală de 124,4 mil.lei;

- neîntreprinderea de către AAPL a măsurilor privind redresarea situației economico-financiare precare a entităților fondate.

Managementul financiar-contabil necorespunzător nu a asigurat în deplină măsură respectarea principiilor de bază ale organizării și ținerii evidenței contabile, precum și raportarea situațiilor financiare potrivit normelor stabilite, constatîndu-se înregistrări neconforme ale operațiunilor financiare, deținerea bunurilor materiale fără contabilizarea corespunzătoare a valorii lor și, ca urmare, fiind raportate eronat situațiile financiare și patrimoniale.

Abaterile de la cadrul legal-normativ elucidate în administrarea de către AAPL a resurselor și fondurilor publice exprimă în mare măsură gradul redus de coordonare și supraveghere a implementării instrumentelor de control intern.

Curtea de Conturi urmează a fi informată despre implementarea recomandărilor în termen de 12 luni de la adoptarea Hotărârii asupra Raportului de audit. Hotărîrea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.