logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi aniversează 21 de ani de la înființare


https://ccrm.md/index.php/ro/curtea-de-conturi-aniverseaza-21-de-ani-de-la-infiintare-80_1052.html

De la data înfiinţării, 8 decembrie 1994 şi pîna în prezent, Curtea de Conturi a parcurs o lungă cale de dezvoltare şi transformare, de la instituţie de control la instituţie supremă de audit. Această ascensiune a avut loc prin preluarea experienţei şi bunelor practici în cadrul organizaţiilor internaţionale de profil INTOSAI, EUROSAI, prin ralierea la standardele internaţionale în domeniul auditului ISSAI, prin implementarea şi realizarea proiectelor internaţionale de dezvoltare instituţională, prin semnarea acordurilor de colaborare cu instituţiile similare internaţionale. 

Pe parcursul anului 2015, am depus eforturi sporite pentru a asigura continuitate procesului de evoluţie şi dezvoltare a instituţiei, de  îmbunătăţire a activităţii de audit şi perfecţionare profesională a personalului, ceea ce a condus la rezultate plauzibile şi la o mai bună recunoaştere şi apreciere a Curţii de Conturi în societate. În această perioadă, a fost desfăşurată o muncă intensă în contextul implementării obiectivelor şi scopurilor Planului de Dezvoltare Strategică a Curţii de Conturi pentru anii 2011-2015.

Scopul principal al unei Instituții Supreme de Audit, cum este Curtea de Conturi, constă în evaluarea managementului economico-financiar în sectorul public în ansamblul său și comunicarea rezultatelor prin elaborarea unor rapoarte clare, obiective și utile. Rapoartele de audit au rolul de a informa anual, dar și pe parcursul anului, Parlamentul, celelalte instituții ale statului asupra activității de audit. Acestea reprezintă instrumentul prin care evaluările auditului public extern devin accesibile și altor părți interesate, mai cu seamă publicului larg, astfel transpunînd în practică principiul transparenței, în spiritul standardelor de audit ale INTOSAI.

Auditul public extern oferă suficiente evaluări și probe pentru autosesizarea tuturor autorităților și entităților publice în revigorarea managementului instituțional, corporativ și financiar, pentru o gestiune exemplară a sectorului public.

Curtea de Conturi în actualul mandat, asumîndu-și implementarea cu eforturi conjugate a noului Plan de Dezvoltare Strategică a Curții de Conturi pentru perioada 2016-2020, va continua să contribuit plenar la modernizarea managementului instituțiilor publice din Republica Moldova.

Planul de Dezvoltare Strategică pentru 2016-2020 se bazează pe trei piloni principali:

  • Contribuție la consolidarea bunei guvernări
  • Asigurarea durabilității instituționale
  • Dezvoltarea și menținerea calității corporative și de audit

Scopul noului Plan de Dezvoltare Strategică este de a spori capacitatea Curții de Conturi de a oferi Republicii Moldova o instituție de audit care îndeplinește acest obiectiv important. Implementarea va oferi multe beneficii directe și indirecte Guvernului, Parlamentului și cetățenilor.