logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Examinarea raportului trimestrial de implementare a Proiectului Twinning


https://ccrm.md/index.php/ro/examinarea-raportului-trimestrial-de-implementare-a-proiectului-twinning-80_1084.html

 

Comitetul director al Proiectului Twinning "Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" s-a întrunit în ședință la data de 7 aprilie curent, pentru a examina progresele înregistrate în implementarea acțiunilor prevăzute în proiect.

La ședință au fost prezenți Reijo Lidh, Liderul de proiect din partea Finlandei, Jose Joaquin Garcia-Pando Mosquera, Liderul de proiect din partea Spaniei, Esko Mustonen, Consultantul rezident de proiect, Angela Pascaru, Liderul de proiect din partea Curții de Conturi și Viorica Verdeș, Consultantul rezident de proiect din partea Curții de Conturi. 

Potrivit raportului, prezentat de Angela Pascaru, punerea în aplicare a planului de lucru Twinning în primele șase trimestre ale proiectului pot fi considerate ca fiind satisfăcătoare. CCRM și-a dovedit în mod clar angajamentul prin participarea activă în cadrul activităților în derulare.

Din punctul de vedere al beneficiarului principal, CCRM, implementarea proiectului decurge în conformitate cu calendarul aprobat și modificările introduse pe parcurs. Unele activități decurg mai încet, misiunile fiind planificate cu întârziere din cauza indisponibilității experților. Efectul unor instruiri, activități de sprijin și consiliere este minimizat având în vedere particularitățile referitoare la implicarea experților, care lucrează doar în cadrul misiunilor  și care nu își prezintă rezultatele, recomandările, rapoartele imediat la sfârșitul acestora.

Constatările raportului sugerează, că trebuie stimulată organizarea mai rapidă și mai eficientă a activităților astfel încît într-o perioadă relativ scurtă ce a mai rămas să se utilizeze cît mai multe resurse și să se atingă cât mai multe rezultate posibile.

În contextul evaluării Componentei I, Consolidarea capacităților de audit ale Curții de Conturi, s-a remarcat, că instruirile angajaților CCRM s-au axat pe aspecte practice transmise echipelor de audit. Patru echipe de audit au fost selectate ca grupuri țintă pentru instruiri. Investițiile majore la această se planifică în lunile aprilie, mai și iunie. A fost lansată activitatea 1.4, auditurile "la rece", au fost create listele de verificări pentru acestea.

Evaluarea componentei II: Reforma cadrului legal a elucidat, că obiectivul pentru activitatea 2.1 a fost îndeplinit. Proiectul noii legi a CCRM a fost prezentat Parlamentului. În noua lege se propun schimbări organizaționale remarcabile. La începutul lunii iunie va fi organizat un eveniment oficial, pentru a face schimb de informații cu deputații, funcționarii publici înalți, reprezentanții societății civile. Activitatea 2.2, cu privire la reglementarea rolului auditorului în identificarea fraudei și a corupției a fost utilă, profesională, actualmente fiind la etapa de finalizare regulamentul.

Ca urmare a modificărilor efectuate la Componenta III: Reforma managementului resurselor umane, au fost înregistrate rezultate pozitive, fiind creat și instruit grupul de formatori, care deja a fost implicat în implementarea planului anual de instruire al CCRM. Instruirea formatorilor va continua în aprilie.

În cadrul Componentei IV: Consolidarea interacțiunii cu autoritățile Republicii Moldova și sporirea impactului activităților Curții de Conturi, eforturile se axează pe elaborarea și implementarea Strategiei de Comunicare, precum și pe cooperarea dintre CCRM și Parlament, cu elaborarea unui ghid de cooperare.