logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Expertul James Bonnell în misiune la Chișinău


https://ccrm.md/index.php/ro/expertul-james-bonnell-in-misiune-la-chisinau-80_1019.html

Expertul internațional în domeniul auditului performanței, James Bonnell și-a încheiat cea de-a șaptea misiune la Chișinău, efectuată în perioada 1-30 septembrie curent, în contextul Proiectului "Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova", susținut de Banca Mondială.

Pe parcursul acestei vizite, consultantul a fost implicat în două activități majore: acordarea suportului în finalizarea raportului pilot de audit al performanței cu privire la sistemul de achiziții publice și evaluarea impactului a trei audite de performanță efectuate de Curtea de Conturi ( "Planificarea, achiziția și distribuirea echipamentului medical" - emis în ianuarie 2011, "Utilizarea eficientă și rațională a resurselor minerale" - emis în iulie 2013, "Managementul resurselor umane în domeniul sănătății" - emis în iulie 2014).

În acest context expertul a avut întîlniri și discuții cu reprezentanții entităților auditate în cadrul celor trei rapoarte de audit, care au fost obiectivul evaluării, pentru a obține părerile și opiniile lor privind statutul recomandărilor, utilitatea auditului, dacă auditul a abordat problemele majore din domeniu auditat, dacă recomandările au fost menite să soluționeze problemele identificate și auditul a adus plus valoare activității lor.

De asemenea James Bonnell a avut întruniri cu reprezentanții Expert-Grup, Transparency International, Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul pentru Analiza și Prevenirea Corupției, pentru a obține părerile lor privind eficiența auditelor de performanță efectuate de către CCRM.

La finele misiunii expertul a avut o întrevedere și cu dl Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi, la care au fost discutate rezultatele acestei misiuni și desfășurarea activităților din proiect.

James Bonnell este auditor public profesionist cu peste 35 de ani de experiență în calitate de auditor federal (SUA), fiind recunoscut, în mod special, drept un expert în domeniul auditului performanței.

Proiectul „Consolidarea capacităților Curții de Conturi a Republicii Moldova", susținut de Banca Mondială, este implementat în perioada anilor 2014-2015. Obiectivul acestuia este de a consolida auditul public extern în țara noastră, prin sporirea eficienței activității de audit și întăririi capacității Curții de Conturi. Suportul profesional este acordat de consultantul individual James Bonnell și experți ai Companiei Kosi.