logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Instruiri în cadrul cooperării dintre CCRM și ONAS


https://ccrm.md/index.php/ro/instruiri-in-cadrul-cooperarii-dintre-ccrm-si-onas-80_1015.html

Instruiri în auditul financiar au loc la Curtea de Conturi, în perioada 23-25 septembrie curent, în contextul Proiectului de cooperare pentru dezvoltare instituţională cu Oficiul Naţional de Audit al Suediei (ONAS).

Experții suedezi Anita Nilsson și Jens Eriksson se află în misiune la Chișinău pentru a oferi instruiri auditorilor privind subiectele legate de corectitudinea aplicării ISSAI 1330, 1450, 1700 și 1705, precum și cu propria experiență de aplicare în practică a standardelor. În acest context formatorii Direcției generale metodologie, planificare și analiză a CCRM completează aspectele practice ale sesiunii de instruire propunînd cazuri reale din auditele financiare realizate.

Totodată în cadrul misiunii este programată o întrunire la care va fi făcută o revizuire "la rece" asupra Raportului auditului situațiilor financiare ale Proiectului „Reforma învățămîntului în Moldova" pe anii 2013-2014, între experții ONAS, echipa de audit ș.a.

Misiunea are lor în conformitate cu planul de acțiuni al Proiectului de cooperare dintre cele două instituții pentru anul 2015.

Cooperarea între CCRM și ONAS a început în anul 2007, cînd a demarat primul proiect bilateral. La 19 decembrie 2012 a fost semnat un nou Acord de cooperare dintre Curtea de Conturi şi Oficiul Naţional de Audit al Suediei, fiind lansat al treilea Proiect de cooperare CCRM-ONAS pentru anii 2013-2015. Oficiul Naţional de Audit al Suediei este instituţia supremă de audit a Suediei şi membru al organizaţiei internaţionale INTOSAI. Principalele sarcini ale ONAS sînt auditul financiar, auditul performanţei şi implementarea unor proiecte de cooperare internaţională pentru dezvoltare.