logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Întrevederea Președintelui Curții de Conturi cu experți ai Comisiei Europene


https://ccrm.md/index.php/ro/intrevederea-presedintelui-curtii-de-conturi-cu-experti-ai-comisiei-europene-80_1037.html

O delegație de experți ai Comisiei Europene (CE)a vizitat astăzi, 6 noiembrie 2015, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), în contextul unei evaluări operaționale pentru asistență macro-financiară a Republicii Moldova.

Membrii delegației, consultanții CE dl Yiannis Hadziyiannakis, dl Spyros Valatas, dl Gintautas Baranauskas, dna Irina Grigiryan, precum și dl Vasile Plămădeală, consilier în delegația Uniunii Europene în Moldova, au avut o întrevedere cu dl Serafim Urechean, președintele CCRM, dna Ecaterina Paknehad și dl Valeriu Chițan, membri ai CCRM.

Conducerea Curții de Conturi i-a informat pe experții europeni despre organizarea și funcționarea CCRM, atribuțiile și domeniile de activitate ale instituției, precum și despre provocările organizaționale , care urmează să modernizeze instituția de audit suprem din țara noastră conform noului Plan de dezvoltare strategica 2016-2020.

Potrivit Președintelui CCRM, reformarea Curții de Conturi, care este o instituție relativ tînără, a fost susținută pe parcursul ultimilor ani de partenerii săi de dezvoltare în cadrul unor proiecte de colaborare, cum ar fi cel finanțat de Banca Mondială, cu Oficiul Național de Audit al Suediei și Proiectul Twinning  al UE. Totodată  dl Serafim Urechean a menționat că această susținere este foarte valoroasă pentru CCRM și contribuie la dezvoltarea capacității de efectuare a auditului public extern în conformitate cu cele mai bune standarde și practici internaționale.

Comisia Europeană urmează să înainteze Consiliului de Miniștri ai UE și Parlamentului European o propunere cu privire la o nouă asistență macro-financiară pentru |Moldova, sub formă de granturi și împrumuturi. Potrivit atribuțiilor, CE trebuie să obțină asigurări rezonabile cu privire la fiabilitatea procedurilor financiare și administrative ale țării beneficiare, prin intermediul unor evaluări operaționale a gestionării financiare a asistenței acordate de UE. În context, potrivit oficialilor europeni, CE solicită Curții de Conturi să acorde suport consultanților europeni, care vor fi implicați în procesul evaluărilor operaționale.