logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Misiune Twinning privind rolul auditorului în identificarea fraudelor


https://ccrm.md/index.php/ro/misiune-twinning-privind-rolul-auditorului-in-identificarea-fraudelor-80_1014.html

Elaborarea Regulamentului privind rolul auditorului în identificarea elementelor de fraudă și corupție este subiectul misiunii Twinning, ce are loc în perioada 21-25 septembrie curent, la Chișinău, în contextul Proiectului "Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova".

Experții spanioli Pilar Sáenz de Ormijana, Agustiín Pérez-Cruz, Andrés Gutiérrez efectuează misiunea la componenta privind cadrul legal, activitatea de modificare și revizuire a regulamentelor interne în conformitate cu schimbările din cadrul legal.

Agenda misiunii include întrevederi, discuții și ateliere de lucru a experților străini atît cu grupul de lucru a CCRM responsabil de elaborarea regulamentului respectiv, cît și cu reprezentanți ai Procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție.

Proiectul Twinning este implementat de Curtea de Conturi a Republicii Moldova în cooperare cu partenerii de Twinning - Consorţiul format din Institutul Finlandez al Managementului Public HAUS (Partener superior) și Tribunalul de Conturi din Spania (Partener junior).

Obiectivul general al Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" este de a îmbunătăţi responsabilitatea şi managementul fondurilor publice în ţară, prin consolidarea capacităţii auditului extern, în conformitate cu standardele internaţionale de audit recunoscute şi în concordanță cu cele mai bune practici europene. Proiectul se axează pe realizarea activităţilor prevăzute în cadrul a 4 componente: consolidarea capacităților de audit ale Curții de Conturi; reforma cadrului legal; reforma managementului resurselor umane; consolidarea interacțiunii cu autoritățile Republicii Moldova și sporirea impactului activităților Curții de Conturi.

Activitățile care se desfășoară pe parcursul implementării proiectului, oferă posibilitatea de a obține rezultatele scontate ale Curții de Conturi, în conformitate cu standardele acceptate pe plan internaţional şi cu cele mai bune practici de audit extern ale UE. Proiectul oferă, de asemenea, posibilitatea de a spori importanţa opiniei Curții de Conturi în ceea ce privește armonizarea legislaţiei ţării cu Acquis-ul UE în toate domeniile de audit al managementului finanțelor publice, din surse interne sau externe şi, în special, în ceea ce privește fluxurile de fonduri din UE.