logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Oportunități de colaborare CCRM – ONAS pentru 2016


https://ccrm.md/index.php/ro/oportunitati-de-colaborare-ccrm-onas-pentru-2016-80_1055.html

În zilele de 7-9 decembrie curent Curtea de Conturi găzduiește misiunea Oficiului Național de Audit al Suediei (ONAS), în contextul proiectului de colaborare bilaterală între cele două instituții pentru anii 2013-2015.

Scopul misiunii este de a planifica activitățile pentru anul 2016 în concordanță cu rezultatele proiectelor deja derulate, precum și cu obiectivele noului Plan de Dezvoltare Strategică 2016-2020.

Totodată agenda misiunii a prevăzut și organizarea pe data de 8 decembrie 2015 a unui seminar cu tema "Legătura dintre riscurile identificate cu afirmațiile în cadrul unui audit financiar". În cadrul instruirii a fost discutată experiența țării noastre și, respectiv, cea suedeză, la capitolul dat.

Din delegația ONAS au făcut parte Kameran Khudur, director de audit /consultant superior, managerul proiectelor ONAS în Georgia; Anita Nilsson și  Jens Eriksson, auditori financiari; Natalia Burciu, administrator de proiect.

Amintim că în octombrie curent Curtea de Conturi a prelungirea Acordul de colaborare bilaterală cu Oficiul Național de Audit al Suediei (ONAS). Primele două acorduri de colaborare dintre cele două instituţii au derulat în perioada anilor 2007-2009 şi 2010-2012. În prezent colaborarea are la bază cel al treilea Proiect CCRM-ONAS pentru anii 2013-2015.

Scopul Proiectului este dezvoltarea capacităţilor CCRM de a-şi realiza mandatul şi de a-şi îndeplini în mod eficient rolul în cadrul administraţiei publice din Republica Moldova. Cadrul cooperării pentru perioada 2013-2015 este definit într-un Document de Proiect, în care sunt specificate mai multe aspecte importante ale cooperării, inclusiv obiectivele, activitățile, mecanismul de coordonare și gestionare a Proiectului, managementul riscurilor externe și interne, precum și cerinţele de raportare. ONAS acordă CCRM asistenţă în domeniile auditului regularităţii, managementului general, relaţiilor eficiente cu Parlamentul, Guvernul, entităţile verificate, participarea la activitatea organizaţiilor internaţionale INTOSAI, EUROSAI, alte organizaţii internaţionale de profil. 

Oficiul Naţional de Audit al Suediei este instituţia supremă de audit a Suediei şi membru al organizaţiei internaţionale INTOSAI. ONAS este o instituţie independentă de audit a statului, subordonată Parlamentului, condusă de trei Auditori Generali numiţi de Parlament. Principalele sarcini ale ONAS sunt auditul financiar, auditul performanţei şi proiectele de cooperare internaţională pentru dezvoltare.