logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Peste 6 milioane de lei, cheltuiţi ineficient de Primăria Chişinău


https://ccrm.md/index.php/ro/peste-6-milioane-de-lei-cheltuiti-ineficient-de-primaria-chisinau-82_1304.html

Subdiviziunile Primăriei municipiului Chişinău,  învestite cu atribuții și drepturi în sectorul investițional, nu au demonstrat capacități adecvate pentru implementarea proiectelor cu finanțare externă, ceea ce a determinat efectuarea de cheltuieli ineficiente în sumă totală de circa 6,6 miloane de lei. Aceasta este concluzia specialiştilor Curţii de Conturi care au efectuat auditul programului investiţional în Capitală.

Scopul misiunii de audit a constat în determinarea eficienței gestionării resurselor financiare în domeniul investițional. „Deși în anii 2011-2013 AAPL ale mun. Chișinău au întreprins unele măsuri în acest sens, totuși nu s-a obținut o îmbunătățire punctuală și graduală a situației per ansamblu în aspectul managementului resurselor financiare investiționale", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Evaluările efectuate de echipa de audit au relevat multiple deficiențe în activitatea actorilor implicați în identificarea, planificarea, aprobarea, executarea și monitorizarea cheltuielilor capitale.

Echipa a constat că alocațiile capitale efectuate pe teritoriul municipiului Chișinău nu se încadrează într-un plan general de dezvoltare și nici nu se bazează pe analize riguroase ale eficienței economice și impactului preconizat. Totodată, s-a constatat că realizarea programului municipal de investiții capitale se efectuează în lipsa unei planificări strategice şi lipsește o schemă și un plan local, aprobate și echilibrate, în baza cărora să fie apreciate investițiile prioritare și direcționate resursele aferente, ca urmare fiind propuse spre finanțare unele proiecte care nu sunt finalizate cu succes.

Raportul de audit denotă că beneficiile realizate în urma investițiilor capitale sunt modeste. „Această situație este condiționată de selectarea neconformă a obiectivelor investiționale cu o relevanță și impact nesemnificativ, precum și de managementul necorespunzător al resurselor publice", se mai arată în raport.

Curtea de Conturi recomandă elaborarea planului de dezvoltare social-economică a municipiului, precum și a strategiilor sectoriale în domeniul investițional. De asemenea, recomandă conlucrarea eficientă între actorii responsabili, în scopul redefinirii priorităților și intensificării activităților de monitorizare a procesului de planificare și realizare a obiectivelor investiționale întru dezvoltarea social-economică a municipiului.