logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Prelungirea colaborării bilaterale CCRM-ONAS


https://ccrm.md/index.php/ro/prelungirea-colaborarii-bilaterale-ccrm-onas-80_1030.html

Prelungirea Acordului de colaborare bilaterală cu Oficiul Național de Audit al Suediei (ONAS) a fost semnată miercuri, 21 octombrie 2015, la Chișinău, de către Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Documentul pentru continuarea cooperării pe parcursul anului 2016 dintre CCRM și ONAS a fost semnat în cadrul unei întruniri a plenului Curții de Conturi cu Kameran Kudur, Manager de Proiect CCRM-ONAS, Director de audit din cadrul ONAS.

Președintele Curții de Conturi a mulțumit pentru colaborarea fructuoasă cu Oficiul Național de Audit al Suediei, care este partenerul CCRM de dezvoltare instituțională pe parcursul ultimilor nouă ani și cu suportul căreia instituția supremă de audit din țara noastră a perpetuat de la o structură de control spre una modernă de audit. Referindu-se la dinamica pozitivă a acestei colaborări și suportul util al Oficiului Național de Audit al Suediei,  dl Serafim Urechean a menționat că urmează să fie consolidate rezultatele obținute de Curtea de Conturi în contextul noului Plan de Dezvoltare Strategică pentru 2016-2020.

În cadrul întrunirii părțile au făcut un schimb de opinii privind direcțiile principale de activitate pentru anul 2016, care se vor materializa într-un Plan de acțiuni.

Primele două acorduri de colaborare dintre cele două instituţii au derulat în perioada anilor 2007-2009 şi 2010-2012. În prezent colaborarea are la bază cel al treilea Proiect CCRM-ONAS pentru anii 2013-2015.

Scopul Proiectului este dezvoltarea capacităţilor CCRM de a-şi realiza mandatul şi de a-şi îndeplini în mod eficient rolul în cadrul administraţiei publice din Republica Moldova. Cadrul cooperării pentru perioada 2013-2015 este definit într-un Document de Proiect, în care sunt specificate mai multe aspecte importante ale cooperării, inclusiv obiectivele, activitățile, mecanismul de coordonare și gestionare a Proiectului, managementul riscurilor externe și interne, precum și cerinţele de raportare. ONAS acordă CCRM asistenţă în domeniile auditului regularităţii, managementului general, relaţiilor eficiente cu Parlamentul, Guvernul, entităţile verificate, participarea la activitatea organizaţiilor internaţionale INTOSAI, EUROSAI, alte organizaţii internaţionale de profil. 

Oficiul Naţional de Audit al Suediei este instituţia supremă de audit a Suediei şi membru al organizaţiei internaţionale INTOSAI. ONAS este o instituţie independentă de audit a statului, subordonată Parlamentului, condusă de trei Auditori Generali numiţi de Parlament. Principalele sarcini ale ONAS sunt auditul financiar, auditul performanţei şi proiectele de cooperare internaţională pentru dezvoltare.