logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Președintele Curții de Conturi a avut o întrevedere cu experții Proiectului de susținere a reformei justiției penale


https://ccrm.md/index.php/ro/presedintele-curtii-de-conturi-a-avut-o-intrevedere-cu-expertii-proiectului-de-s-80_1027.html

Președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean a avut o întrevedere, vineri, 16 octombrie curent, cu membrii delegației Proiectului Consiliului Europei "Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova", aflați în misiune la Chișinău. Din aceasta au făcut parte consultanții James Hamilton, Flemming Christian Denker, Margarita Galstyan, precum și Galina Bostan.

Potrivit experților, unul din obiectivele specifice a proiectului respectiv constă în susținerea dezvoltării cadrului legal nou cu privire la procuratură și a reformei sale instituționale. Scopul misiunii este de a efectua o evaluare aprofundată a riscurilor de corupție în procuratură și de a discuta cauzele, modalitățile de prevenire și combatere a acestui fenomen.

În acest context experții s-au arătat interesați de colaborarea Curții de Conturi a țării noastre cu organele drept, care ar fortifica și extinde valorile unui stat de drept.

În cadrul întrevederii dl Serafim Urechean s-a referit la  principalele aspecte ale transformării Curții de Conturi din instituție de control într-o instituție de audit performantă și modernă, în conformitate cu standardele internaționale recunoscute și cele mai bune practici europene, inclusiv prin proiectele pe care le implementează în prezent: CCRM-ONAS (Oficiul Național de Audit al Suediei), Proiectul Twinning susținut de Uniunea Europeană și Proiectul susținut de Banca Mondială.

De asemenea, referindu-se la conlucrarea cu organele de drept, președintele a exprimat regretul că multe din materialele pe marginea rezultatelor activității de audit, ce conțin date despre nereguli, abateri sau suspiciuni de fraudă, nu au asigurată o finalitate, examinările fiind tergiversate la diferite etape: de investigare sau de examinare în instanțele de judecată.  Totodată au fost menționate și unele cifre concrete privind numărul de materiale remise de către Curtea de Conturi spre examinare conform competenței organelor de drept. Astfel, în anul 2014, au fost înaintate 7 materiale spre examinare, fiind intentate  9 cauze penale.

Totodată președintele CCRM a menționat despre disponibilitatea de colaborare cu instituțiile de drept din țara noastră, drept dovadă servind constituirea  Consiliului de colaborare între Curtea de Conturi și organele de drept, precum și semnarea Acordurilor  de colaborare cu Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție, toate avînd drept scop eficientizarea activității pe domeniile de competență, în vederea consolidării legalității, eficienței și eficacității administrării și utilizării resurselor financiare publice și a patrimoniului public.

Proiectul Consiliului Europei "Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova" este finanțat de Guvernul Regatului Danemarcei (SRJP MD) și este implementat în următorii doi ani și jumătate.