logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Președintele Curții de Conturi participă la întrunirea Consiliului conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele - membre ale CSI


https://ccrm.md/index.php/ro/presedintele-curtii-de-conturi-participa-la-intrunirea-consiliului-conducatorilo-80_1022.html

Serafim Urechean, Președintele Curții de Conturi, participă miercuri, 7 octombrie curent, la lucrările celei de-a XV-a Sesiuni a Consiliului conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele - membre ale CSI, care se desfășoară în or. Erevan, Armenia.

La întrunire participă de asemenea delegați ai instituțiilor supreme de audit din  Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia și Tadjikistan.

Din delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova mai fac parte Gheorghe Mihai, șeful Aparatului și Marianna Spoialo, șef al Direcției audit al performanței.

Evenimentul este găzduit de Camera de Control a Republicii Armenia, căreia i se transmite președinția pentru un an, din partea Curții de Conturi a Republicii Moldova.

Subiectul principal de discuție pentru Sesiunea  XV-a a Consiliului conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele - membre ale CSI este consacrat tematicii "Auditul public extern în calitate de instrument de consolidare a performanței programelor guvernamentale". Astfel participanții la întrunire au scopul de a îmbunătăţi dialogul multilateral și de a dinamiza schimbul de experiență dintre organele competente ale statelor membre.

Amintim că în 2014 Curtea de Conturi a Republicii Moldova a găzduit acest eveniment, deținînd președinția pentru un an pînă în 2015.

Consiliul conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele membre ale CSI este o organizație apolitică, fiind organizat pe principii de profesionalism și schimb de experiență in domeniul controlului financiar și auditului public extern.

Decizia despre crearea Consiliul interstatal al conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele-membre ale CSI a fost adoptată de către Consiliul conducătorilor statelor membre ale Comunității în cadrul ședinței de la Kazan, la 26 august 2005.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a devenit membru al Consiliul interstatal al conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele - membre ale CSI în anul 2000.

În cadrul CICOSCF CSI, CCRM este membru al: 

  • Grupului de experţi pentru indicatorii-cheie naţionali pe lîngă Consiliul conducătorilor instituțiilor supreme de control financiar din statele membre ale CSI
  • Grupului de lucru privind elaborarea standardelor de control financiar de stat pentru instituțiile supreme de control financiar din statele membre ale CSI.