logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Progresul înregistrat de Curtea de Conturi a fost apreciat de Comisia Europeană


https://ccrm.md/index.php/ro/progresul-inregistrat-de-curtea-de-conturi-a-fost-apreciat-de-comisia-europeana-80_1082.html

 

Curtea de Conturi din Republica Moldova (CCRM) a implementat cu succes în anul 2015 acțiunile prevăzute în cadrul Programului de suport pentru reformele politicii finanțelor publice din Republica Moldova, finanțat de Comisia Europeană.

Rezultatele evaluării externe a implementării acțiunilor din cadrul matricei de politici pentru anul 2015 de către Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi și Comisia parlamentară economie, buget și finanțe au fost prezentate în cadrul ședinței Comitetului de supraveghere al Programului, la data de 5 aprilie curent.

Astfel, Curtea de Conturi este unica instituție care a obținut scorul maximal de 100% la toate compartimentele matricei de politici, îndeplinind cu succes toate condițiile stipulate.

A fost înregistrat un progres pozitiv în evoluția CCRM în contextul implementării reformelor politicii finanțelor publice în țară, a remarcat în cadrul ședinței dl Aneil Singh, Șef Secție Proiecte al Delegației UE în Republica Moldova.

În conformitate cu prevederile Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reformele  politicii finanțelor publice din Republica Moldova, semnat la 27 octombrie 2014, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 921 din 12.11.2014, Curtea de Conturi, de rînd cu Guvernul, Ministerul Finanțelor, Parlamentul (Comisia, economie, buget și finanțe) urmează să beneficieze de asistență în procesul de consolidare a bunei guvernări, a unei politici  fiscale eficiente care să ducă la îmbunătățirea sistemelor managementului finanțelor publice.

Condițiile pentru beneficierea de sursele suportului bugetar de către Curtea de Conturi sînt următoarele: Condiția CI: îmbunătățirea eficienței auditului extern; Condiția C2: îmbunătățirea transparenţei auditului extern şi a managementului rezultatelor; Condiția C3: Mărirea transparenței în activitățile anticorupție ale Curții de Conturi.

Pentru perioada anului 2015 au fost prevăzute și implementate un șir de activități, cum ar fi elaborarea și publicarea unui document de analizare a conformării la principiile internaționale ISSAI a standardelor de audit și procedurilor relevante; elaborarea unui plan de acțiuni în scopul îmbunătățirii performanței auditului și a comunicării relevante cu Parlamentul, Guvernul și societatea civilă.