logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Reacţie de răspuns la publicarea din 17.11.2009 în ziarul “Timpul” (În atenţia societăţii!)


https://ccrm.md/index.php/ro/reactie-de-raspuns-la-publicarea-din-17112009-in-ziarul-timpul-in-atentia-s-80_492.html

Se pare că “cititorul  informat şi deştept” s-a documentat din Hotărîrea Curţii de Conturi nr.20 din 29 mai 2009 “Privind rezultatele controlului asupra corectitudinii şi legalităţii adoptării deciziilor de restituire a TVA de către Serviciul Fiscal de Stat în anul 2008”, publicată în Monitorul Oficial nr.112-114 din 17.07.2009. Sugerăm tuturor cititorilor ideea de a afla mai multe detalii la această temă prin familiarizarea cu rezultatele controlului efectuat de către Curtea de Conturi, expuse în hotărîrea sus-menţionată, Raportul anual al Curţii de Conturi (M.O. nr.160-161 din 06.11.2009), Raportul Preşedintelui Curţii de Conturi, prezentat în Parlamentul Republicii Moldova la 12 noiembrie 2009. Toate materialele pot fi accesate pe pagina web a Curţii de Conturi www.ccrm.md. Suplimentar, pe Internet, la Jurnal TV, mai poate fi vizualizată şi emisiunea “Cabinetul din umbră” din 13.11.2009 cu genericul “Krîşa şi puzderia de firme fantome”, la care au participat angajaţii Curţii de Conturi. În cadrul emisiunii s-au discutat multe detalii ce ţin de fenomenul firme fantome. 

Referitor la aprecierea autorului «Inspectoratul Fiscal este veriga mică, şurubaş într-un sistem», ţinem să subliniem că, conform legislaţiei în vigoare, unele din atribuţiile de bază ale acestui organ constau în controlul fiscal şi în monitorizarea sistematică a activităţii agenţilor economici, precum şi în  prevenirea şi combaterea evaziunilor fiscale. Şi restul organelor menţionate de autor (SIS cu un efectiv-limită de 1124 persoane; Seviciul vamal – 1977 de unităţi, din care cu atribuţii de bază -1721 unităţi; CCCEC – 543 de unităţi; Serviciul Fiscal de Stat - 1939 de unităţi) au atribuţii directe de prevenire, depistare, cercetare şi curmare a contravenţiilor şi infracţiunilor economico-financiare şi fiscale, de contracarare a protecţionismului şi corupţiei, de combatere a fraudelor vamale şi infracţiunilor din domeniul activităţii vamale. Pentru informare: efectivul Curţii de Conturi constituie 150 de unităţi, din care - 81 cu atribuţii de control/audit.

Încheind subiectul, ţinem să relevăm că, reieşind din atribuţiile şi competenţele sale, Curtea de Conturi a efectuat controlul şi a adoptat hotărîrea respectivă, care a fost remisă  Guvernului, Parlamentului şi Consiliului Suprem de Securitate. Toate materialele controlului au fost remise Procuraturii Generale, pentru examinare după competenţă.

Serviciul de presă al Curţii de Conturi