logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Reprezentanții Curții de Conturi și Parlamentului efectuează o vizită în Spania


https://ccrm.md/index.php/ro/reprezentantii-curtii-de-conturi-si-parlamentului-efectueaza-o-vizita-in-spania-80_1012.html

În perioada 14-19 septembrie 2015 o delegație a Curții de Conturi și Parlamentului Republicii Moldova întreprind o vizită de lucru în Spania în contextul Proiectului Twinning „Consolidarea și întărîrea auditului public extern în Republica Moldova".

Din delegație fac parte Ștefan Creanga, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Marcel Răducan și Oleg Reidman, vicepreședinți ai comisiei respective, Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi, Angela Pascaru, membru CCRM, Viorica Verdeș, șef al Direcției metodologie, asistență și evaluarea calității.

Luni, 14 septembrie curent, delegația a avut întrevederi și sesiuni de lucru la Tribunalul de Conturi a Spaniei, unde s-a pus în discuție cadrul instituțional al acestei instituții, impactul rapoartelor, cadrul jurisdicțional, precum  și aspecte ale relațiilor instituției supreme de audit cu Parlamentul.

Marți, 15 septembrie curent, toate activitățile sunt programate la Ministerul Finanțelor a Spaniei, sesiunile de lucru fiind axate pe aspectele ce țin de elaborarea și controlul intern al bugetului de stat.

Programul vizitei de studiu prevede pentru zilele viitoare întrevederi la nivel înalt și sesiuni ce vor avea avea loc la Congresul Parlamentului Spaniei, Senatul Parlamentului Spaniei și Institutul de Studii Fiscale. Tematica discuțiilor vizează activitatea parlamentară a țării gazdă, modelul spaniol al relațiilor dintre Tribunalul de Conturi și Parlament, aspecte privind aprobarea și controlul bugetului de stat,  Comitetul mixt spaniol pentru relațiile cu Tribunalul de Conturi al Spaniei. De asemenea se vor pune în discuții subiecte privind activitatea Senatului ce ține de  autorizarea și controlul bugetului de stat, cele mai bune practici internaționale în programe de bugete etc.

Proiectul Twining „Consolidarea şi întărirea auditului public extern în Republica Moldova" a fost lansat în 2014, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Acesta este implementat timp de doi ani de CCRM în cooperare cu partenerii de Twinning - Consorţiul format din Institutul Finlandez al Managementului Public HAUS şi Tribunalul de Conturi din Spania. Obiectivul general al Proiectului este de a îmbunătăţi responsabilitatea şi managementul fondurilor publice în ţară, prin consolidarea capacităţii auditului extern, în conformitate cu standardele internaţionale de audit. Curtea de Conturi are drept scop obţinerea unei interacţiuni sporite cu Parlamentul şi Guvernul, creşterea gradului de responsabilitate din partea instituţiilor supuse auditului, în vederea obţinerii unui impact sporit al activităţilor instituţiei supreme de audit şi unui nivel înalt de realizare a recomandărilor sale.