logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Reuniunea grupului de lucru EUROSAI în auditul mediului


https://ccrm.md/index.php/ro/reuniunea-grupului-de-lucru-eurosai-in-auditul-mediului-80_1023.html

Delegația Curții de Conturi a Republici Moldova participă la cea de-a 13-a reuniune EUROSAI a grupului de lucru privind auditul mediului, ce se desfășoară în perioada 5-9 octombrie 2015, la Malta.

La reuniune iau parte reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit din 29 de țări,  inclusiv ai Organizației Instituțiilor Supreme de audit din America Latină și Caraibe (OLACEFS), Organizației Instituțiilor Supreme de Audit  din AFRICA (AFROSAI), secretariatului INTOSAI privind grupul de lucru al auditului mediului din Indonesia, mediului academic, Comisiei Europene și anume Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Durabilă, Directoratului General de Mediu, Curții Europene de Audit și Agenției Europene de Mediu.

Din delegația CCRM fac parte Tamara Andrușca, membru al Curții de Conturi și Viorel Miron, controlor de stat principal în cadrul Direcției Generale II.

Evenimentul este organizat de auditorul general al Estoniei, în calitate de președinte al grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului, de comun cu auditorul general al Maltei.

Lucrările reuniunii au fost precedate, pe data de 5 octombrie, de un seminar privind auditarea impactului de mediu al agriculturii, la care delegații Curții de Conturi a țării noastre au participat activ, dat fiind realizarea unei misiuni de audit în acest domeniu. 

În cadrul lucrărilor reuniunii Viorel Miron, controlor de stat principal al CCRM,  a realizat o prezentare privind misiunea de audit în domeniul mediului la tematica "Managementul deșeurilor menajere solide". Totodată delegația CCRM a realizat întîlniri cu reprezentanți ai ISA (instituții supreme de audit) din Europa, în vederea realizării unor misiuni de audit în domeniul mediului, tematica cărora este una actuală și necesară a fi auditată.

Programul reuniunii EUROSAI a grupului de lucru privind auditul mediului este însoțit de disemninarea experienței relevante ale ISA participante, care implementează cu succes politici durabile de mediu.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova, în calitate de membru al grupului de lucru privind auditul mediului al EUROSAI, conformîndu-se bunelor practici și tendințelor în domeniu, a realizat misiuni de audit ale mediului în domenii strategice pentru țara noastră:  Auditul gestionării deşeurilor menajere solide; Auditul mediului privind aprovizionarea cu apă și canalizare a localităților; Auditul realizării obiectivelor politicii de stat privind energia regenerabilă; Protecția și utilizarea durabilă a apelor din rîuri și fluvii; Utilizarea durabilă a terenurilor agricole; Auditul mediului în domeniu biocombustibililor; Auditul mediului privind ariile naturale protejate de stat. 

Auditele de mediu realizate de Curtea de Conturi contribuie semnificativ la abordarea problemelor de mediu, în contextul în care, pe plan internațional, degradarea mediului şi practicile în materie de dezvoltare durabilă sunt o provocare importantă, ISA identificînd problematici care trebuie abordate pentru a spori impactul auditurilor efectuate.

Participarea la a 13-a reuniune EUROSAI a grupului de lucru privind auditul mediului reprezintă o oportunitate importantă de a cunoaște și dezvolta domeniul de audit al mediului în cadrul Curții de Conturi precum și a realiza schimbul de experiență cu ISA din Europa.  

Organizația Europeană a Instituțiilor Supreme de Audit (EUROSAI) este organizația regională a Instituțiilor Supreme de Audit din Europa, în ceea ce privește controlul și auditul extern al finanțelor publice. EUROSAI a fost constituit în anul 1990 și are în prezent 50 de membri, printre care se numără și Curtea Europeană de Conturi. Curtea de Conturi a Republicii Moldova devine membru în anul 1994.