logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Reuniunea XII-a a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului


https://ccrm.md/index.php/ro/reuniunea-xii-a-a-grupului-de-lucru-eurosai-privind-auditul-mediului-80_880.html

În perioada 6-10 octombrie 2014, o delegație a Curții de Conturi din Republica Moldova (CCRM) a participat la cea de-a XII-a Reuniune anuală a Grupului  de lucru EUROSAI privind auditul mediului, precum și la Seminarul privind auditul mediului asociat cu infrastructura unei țări, evenimente organizate în oraşul Vilnius, Lituania.

La Reuniunea anuală a Grupului  de lucru al EUROSAI privind auditul mediului au fost prezenți reprezentanți ai 27 de instituții supreme de audit din cadrul EUROSAI, inclusiv membrii Grupului de lucru INTOSAI privind auditul mediului, precum şi reprezentanți ai comunității științifice. CCRM a fost reprezentată de Ciuvalschi Sofia, șef al Direcției generale II și Miron Viorel, controlor de stat principal în Direcția de audit I a Direcției generale II.

 Scopul întrunirii a constat în realizarea unui schimb de experiență privind bunele practici în domeniul biodiversității, managementul protecției naturii şi cooperarea privind auditul biodiversității.

În cadrul lucrărilor reuniunii au fost organizate sesiuni de lucru paralele la următoarele subiecte: eficacitatea instrumentelor financiare privind protecția naturii, evaluarea succesului privind protecția naturii, managementul și organizarea conservării naturii. Subiectele au fost abordate prin prisma schimbului de practici în domeniu.

Un subiect important în cadrul reuniunii a fost sesiunea dedicată analizei sondajelor. Participanții au fost familiarizați cu metodele practice ce țin de maximizarea rezultatelor sondajelor în procesul de audit, precum metodele alternative de analiză privind auditul mediului.

Reuniunea de lucru a finalizat cu adoptarea Planului strategic de activități pentru perioada 2015-2017 al Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului.

Totodată, delegația Curții de Conturi, alături de reprezentanții instituțiilor supreme de audit din cadrul EUROSAI, cît și ai unor instituții științifice, a participat la Seminarul privind auditul mediului asociat cu infrastructura, desfășurat la data de 6 octombrie 2014.

Pe parcursul lucrărilor seminarului au fost prezentate materiale ale INTOSAI privind aspectele mediului în contextul dezvoltării infrastructurii. Totodată, un subiect aparte l-a constituit impactul asupra mediului al activităților privind dezvoltarea infrastructurii. Drept suport pentru realizarea auditurilor în domeniu a fost prezentat Ghidul pentru Problemele de mediu asociate cu infrastructura.  Ghidul prezentat și recomandat pentru utilizare ajută instituţiile supreme de audit să înţeleagă problemele din domeniul auditului de mediu, facilitează schimbul de informație și experiență între instituţiile supreme de audit, conţinînd aspecte de natură practică și alte materiale informative.