logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Un bun exemplu pentru entitățile auditate - Ministerul Finanțelor nu contestă dreptul CCRM de a face propriile estimări și de a avea opinii independente


https://ccrm.md/index.php/ro/un-bun-exemplu-pentru-entitatile-auditate-ministerul-finantelor-nu-contesta-dr-80_1232.html

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a luat cunoştinţă de conţinutul documentului elaborat de către Ministerul Finanțelor pe marginea  Raportului de activitate al Curţii de Conturi pentru anul 2016 și vine cu anumite precizări.

Unica autoritate publică a Republicii Moldova cu rolul de auditare a finanțelor publice și de exercitare a controlului asupra formării, administrării şi utilizării resurselor financiare publice şi gestionării patrimoniului de stat, CCRM salută poziția conducerii Ministerului Finanțelor, care susține "că este un lucru firesc ca auditorul să-şi formeze o opinie independentă şi să-şi facă propriile estimări".

Această apreciere confirmă, credem, aderența conducerii Ministerului Finanțelor la principiile respectării necondiționate a normelor legale în vigoare, care stabilesc expres că CCRM îşi desfășoară activitatea independent, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, cu LEGEA Nr. 261 din 05.12.2008 Curţii de Conturi şi cu alte acte legislative, precum şi cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte. Astfel, în exercitarea atribuțiilor şi împuternicirilor sale, Curtea de Conturi este independentă şi nu poate fi direcţionată sau controlată de nici o persoană fizică sau juridică.

Cu referință la opiniile divergente, exprimate în comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor, Curtea de Conturi opinează în favoarea examinării exhaustive a acestora, la prezentarea în Parlamentul Republicii Moldova a Raportului anual al CCRM, în concordanță cu Articolul 8 al LEGII Nr. 261 din 05.12.2008 Curţii de Conturi.

Pe final, reiterăm angajamentul ferm al Curții de Conturi a Republicii Moldova de a adera la cele mai bune standarde şi practici în domeniul auditului extern, caracteristice unei instituții supreme de audit care să întrunească cele mai înalte standarde de independentă, obiectivitate şi profesionalism în efectuarea auditului finanțelor publice.