logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Vizita de studiu în Slovacia


https://ccrm.md/index.php/ro/vizita-de-studiu-in-slovacia-80_1227.html

 

În perioada 5-6 aprilie curent, reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la seminarul internațional privind "Implementarea ISSAI 300 - Principii Fundamentale ale auditului performanței - experiență și cele mai bune practici", care a avut loc la Bratislava, Slovacia.

La sesiune au participat reprezentanți din 30 de instituții Supreme de Audit membre ale EUROSAI: Albania, Austria, Belorusia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Norvegia, Polonia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina, inclusiv din cadrul IDI (Inițiativa de Dezvoltare INTOSAI).

Curtea de Conturi a Republicii Moldova la acest eveniment a fost reprezentată de Irina Babanuță, controlor principal de stat, Direcția metodologie și cadrul calității și dl Vladimir Capcelea, controlor principal de stat, Direcția audit performanță.

Seminarul a fost organizat pentru auditorii de performanță și personalul departamentelor de metodologie. Principalul scop al acestui seminar a fost prezentarea ISSAI 300 și discuțiile privind modalitățile de utilizare ale acestora în auditul performanței. Au fost puse accentele pe schimbul de practici privind efectuarea auditurilor performanței.

În cadrul întrunirii au fost formate patru ateliere de lucru paralele (subiectele atelierelor au fost: Achiziții Publice, Educație, Politică Socială și Mediu Înconjurător) cu prezentarea studiilor de caz și schimbul de experiență privind planificarea, desfășurarea și raportarea  auditului cu ajutorul Liniilor directorii pentru auditul performanței. Echipa din Republica Moldova a fost repartizată în atelierul de lucru - Achiziții Publice, unde au fost prezentate două studii de caz privind auditul performanței în domeniul achizițiilor publice.

Concluzionând rezultatele seminarului, se poate menționa că, ținând cont de faptul că auditul performanței este un tip nou de audit spre deosebire de auditul financiar sau auditul de conformitate, practic, toate țările participante se confruntă cu aceleași probleme/provocări în aplicarea ISSAI 300 precum și a Liniilor directorii 3000-3999 privind auditul performanței. Totodată, cooperarea instituțiilor supreme de audit, schimbul de experiență sprijină ISA-urile în dezvoltarea practicilor de audit al performanței, cu ajustarea periodică a standardelor de audit (ultima revizuire a ISSAI 3000-3999 fiind în anul 2016).

Amintim că, evenimentul a fost organizat ca urmare a seminarului privind "Utilizarea ghidurilor cu referire la auditul performanței", care a avut loc în decembrie 2013 la Bonn.