logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Atelier de lucru privind conlucrarea dintre Parlament și Curtea de Conturi


https://ccrm.md/ro/atelier-de-lucru-privind-conlucrarea-dintre-parlament-si-curtea-de-conturi-80_1144.html

 

La data de 25 iulie curent, conducerea și angajații în cadrul Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au beneficiat de instruiri organizate în cadrul Programului PNUD suport pentru democrație. Tematica atelierului de lucru a fost axată pe eficientizarea conlucrării și comunicării dintre Parlament și Curtea de Conturi.

Moderator al atelierului de lucru a fost Geoff Dubrow, Consultant PNUD Moldova. Evenimentul a fost precedat de cîteva ședințe de lucru dintre expertul extern și Angela Pascaru, membrul CCRM, Violeta Balan, șeful Serviciului relații publice și imagine, precum și  Maria Luz Martin, expertul Twinning din cadrul Componentei 4 "Consolidarea interacțiunii cu autoritățile Republicii Moldova și sporirea impactului activităților Curții de Conturi".

La deschiderea atelierului de lucru, Serafim Urechean, președintele CCRM a menționat, că tematica eficientizării conlucrării ISA cu Legislativul este actuală nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru alte state. Președintele CCRM a remarcat schimbările pozitive în domeniul conlucrării celor două instituții în ultimii doi ani, subliniind importanța căutării în permanență a noilor căi de îmbunătățire a comunicării.

Dl Dubroff a pus în discuție consolidarea relațiilor dintre instituția supremă de audit (ISA) și Parlament, subliniind importanța stabilirii relațiilor dintre Parlament și ISA și rezultatelor potențiale pozitive în urma consolidării acestor relații. Expertul și participanții la eveniment au discutat cum poate acorda Parlamentul un suport mai bun ISA în îndeplinirea sarcinilor sale, care sînt metodele de suport utilizate la moment și care este eficiența lor, precum și ce măsuri de consolidare ar putea îmbunătăți suportul acordat de către Parlament Curții de Conturi. De asemenea, au fost examinate modalitățile, prin care CCRM poate acorda suport în consolidarea capacităților comisiilor parlamentare. Au fost revizuite mijloacele pe care ISA le-ar putea utiliza pentru a sprijini comisiile parlamentare la diferite etape de lucru cu rapoartele CCRM.

Atelierul de lucru a fost organizat sub formă de prezentări, discuții, lucru în grup și exerciții practice.