logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Atelier internațional privind impactul activității Instituției Supreme de Audit și implicarea părților interesate


https://ccrm.md/ro/atelier-international-privind-impactul-activitatii-institutiei-supreme-de-audit-80_93293.html

În perioada 4-6 iunie 2024, în Țările de Jos, or. Haga a fost organizat atelierul regional „Îmbunătățirea impactului prin cooperarea cu părțile interesate” din cadrul Programului de constituență al Curții de Conturi a Țărilor de Jos.

În perioada 4-6 iunie 2024, în Țările de Jos, or. Haga a fost organizat atelierul regional „Îmbunătățirea impactului prin cooperarea cu părțile interesate” din cadrul Programului de constituență al Curții de Conturi a Țărilor de Jos. Atelierul a fost o continuare a 2 workshop-uri organizate online în anul 2024 în cadrul programului, organizate în scopul schimbului de experiență pe domeniul conlucrării și comunicării cu părțile interesate, pentru sporirea impactului.

La program în anul 2024 s-au alăturat participanți noi, lista totală incluzând: Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord, România, Ucraina.

Atelierul a fost deschis de Barbara Joziasse, Vicepreședintele Curții de Conturi din Țările de Jos, care a subliniat importanța eforturilor de colaborare și obiectivul comun de a spori impactul ISA prin implicarea efectivă a părților interesate.

Obiectivele de schimb de experiență în cadrul atelierului de trei zile au fost axate pe înțelegerea impactului auditului, identificarea părților interesate, alegerea strategiei de impact, cum să obținem impactul auditului, înțelegerea diferitelor tipuri de impact, încurajarea gândirii inovatoare,  definirea propriilor instrumente de impact și utilizarea acestora.

Prin participarea activă a  reprezentanților Curții de Conturi și împărățirea bunelor practici și experienței în obținerea impactului și conlucrarea cu părțile interesate, CCRM a avut posibilitatea să-și asume rolul activ de ISA care împărtășește și diseminează propria experiență la nivel internațional. De asemenea, participarea la ciclul de ateliere a oferit posibilitatea de informare și punere în discuție a aspectelor teoretice și practice de îmbunătățire a impactului activității instituției supreme de audit prin implicarea părților interesate.

Acest program a fost lansat în anul 2022 și a inclus un ciclu de patru ateliere online de schimb de experiență între ISA participante, cu implicarea angajaților cu activitate pe domeniile relevante tematicelor discutate - planificarea și angajamentul cu părțile interesate externe, în scopul consolidării capacităților ISA în aceste domenii.

Tematicile abordate au fost axate pe dezvoltarea unui program multianual, cu accent pe impact; analiza riscurilor, stabilirea priorităților, maximizarea impactului auditului asupra cetățenilor; orientarea externă, implicarea părților interesate, cetățenilor și societății civile în selecția auditului, raportarea rezultatelor pentru a spori impactul; asigurarea și consolidarea impactul auditului în timpul ciclului de audit sau după raportarea ulterioară.

Ciclul de ateliere din anul 2024 continuă colaborarea ISA din Țările de Jos în cadrul UE și cu țările candidate la UE, ca parte a Programului de constituență. În ultimii doi ani, colaborarea regională s-a concentrat pe programarea strategică a auditurilor. În anul 2024, accentul este pus pe implementarea și impactul auditului.