logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Auditul internațional al calității aerului în Europa


https://ccrm.md/ro/auditul-international-al-calitatii-aerului-in-europa-80_1203.html

 

La 26-27 ianuarie curent, în orașul Cracovia, Polonia a avut loc conferința de lucru cu participarea reprezentanților a 14 instituții supreme de audit implicate în auditul european privind calitatea aerului. Evenimentul a fost organizat și coordonat de către Curtea de Conturi a Olandei și Oficiul Suprem de Audit al Poloniei.

Ideea de a avea un audit european în domeniul protecției aerului atmosferic a fost inițiată în cadrul Organizației Europene a Instituțiilor Supreme de Audit - EUROSAI. Participanții la audit cuprind atât statele membre ale UE (Bulgaria, Estonia, Ungaria, România, Slovacia și Spania), precum și cele din afara structurilor UE (Albania, Georgia, Israel, Kosovo, Macedonia, Moldova, Elveția). De asemenea, la această inițiativă a aderat și Curtea Europeană de Conturi.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a fost reprezentată de Natalia Apostol, controlor de stat principal, Direcția audit performanță din cadrul Direcției generale auditul gestiunii economice corporative, tehnologiilor informaționale și autorităților de reglementare și Lilia Basarab, controlor de stat superior, din cadrul aceleași Direcții.

La inițiativa organizatorilor conferinței, Agenția Europeană de Mediu a prezentat cel mai recent raport privind calitatea aerului în Europa.

Președintele Oficiului Suprem de Audit al Poloniei, Krzysztof Kwiatkowski a menționat, în cadrul evenimentului, că 85 la sută din locuitorii orașelor respiră aer poluat. Poluarea aerului este motivul de deces a 45.000 oameni anual în Polonia. Președintele Krzysztof Kwiatkowski, consideră că recomandările acestui audit vor avea un impact major pe scară europeană.

"Datorită auditurilor efectuate în statele dumneavoastră, vom fi în măsură să examinăm simultan și să evaluăm activitatea entităților responsabile de protecția aerului în diferite țări pentru a putea aplica soluții", a declarat presedintele Kwiatkowski pentru participanții la conferinţă. El a adăugat că eforturile comune și coordonate sunt extrem de importante în acest domeniu, pentru că numai datorită acestor eforturi există speranța, că calitatea aerului se va îmbunătăți.