logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Autoevaluarea integrității Instituției Supreme de Audit (ISA)


https://ccrm.md/ro/autoevaluarea-integritatii-institutiei-supreme-de-audit-isa-80_1171.html

 

În perioada 27-28 octombrie curent în or. Haga, Olanda au avut loc instruiri în aplicarea instrumentului IntoSAINT: metodologia INTOSAI pentru autoevaluarea integrității ISA. Gazda acestei reuniuni a fost Curtea de Conturi din Olanda, instituția care a elaborat metodologia IntoSAINT.                                                                                                                                                                                                            

La instruiri au participat reprezentați a instituțiilor supreme de audit (ISA) din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Olanda și Republica Moldova.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a fost reprezentată de către Tatiana Caraman, șef Direcția planificare și monitorizare, Balan Violeta, șef secția relații externe și comunicare, Bulmaga Liuba, controlor de stat principal din cadrul Direcției audit financiar și Pavalachii Iulian, controlor de stat superior din cadrul Direcției audit TI.

Participanții la eveniment au pus în discuție și au prezentat rezultatele atelierelor de autoevaluare a integrității instituționale IntoSAINT a celor trei ISA, care au avut loc în 2016.

Obiectivul proiectului este de a crea o comunitate a practicii printre țările Europei Centrale și de Est. Aceasta va oferi posibilitatea de a face schimb de experiențe, precum și:

  •  consolidarea rolului ISA în calitate de supraveghetori ai integrității sectorului public;
  •  oferirea înțelegerii și sporirea conștientizării privind aspectele integrității comune și soluțiilor posibile;
  • schimbul de experiențe privind integritatea în sectorul public.

Instruirile au fost organizate sub formă de prezentări, lucru în grup, dezbateri etc. Participanții au pus în discuție procesele de identificare a riscurilor și vulnerabilităților de integritate ale instituției, nivelul de maturitate a sistemului de control al integrității, analiza riscurilor și formularea recomandărilor, aplicarea instrumentului IntoSAINT pentru autoevaluarea integrității instituționale. De asemenea, au fost elaborate și puse în discuție planuri de acțiuni privind implementarea recomandărilor formulate în cadrul atelierelor de autoevaluare a integrității.

Instrumentul IntoSAINT a fost elaborat de către Curtea de Conturi a Olandei și  a fost prezentat în cadrul primei sesiuni plenare generale a organizației internaționale a instituțiilor supreme de audit INTOSAI - INCOSAI XX, în Johannesburg în anul 2010.