logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi a depistat încălcări la utilizarea mijloacelor financiare pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare la Palatul căsătoriilor din mun. Chişinău


https://ccrm.md/ro/curtea-de-conturi-a-depistat-incalcari-la-utilizarea-mijloacelor-financiare-pent-80_489.html

     Curtea de Conturi a examinat, în cadrul şedinţei plenare din 15 octombrie 2009, Raportul auditului asupra corectitudinii utilizării mijloacelor financiare la efectuarea lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare a Palatului căsătoriilor din mun. Chişinău la Ministerul Dezvoltării Informaţionale.

   În cadrul acestui audit au fost constatate unele deficienţe şi neregularităţi precum urmează:
- Ministerul Dezvoltării Informaţionale a admis achiziţionarea şi demararea lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare a Palatului căsătoriilor din mun.Chişinău, fără a dispune de documentaţia de proiect, însoţită de calcule de  deviz, aprobate şi expertizate în modul stabilit, care ar fi permis aprecierea costului integral a lucrărilor respective. Achiziţionarea unor lucrări de proiectare cu încălcarea prevederilor legale,  precum şi lipsa unei documentaţii de proiect conforme a condiţionat un risc înalt de fraudă la utilizarea mijloacelor  publice pentru reconstrucţia obiectivului respectiv.
- Ministerul Dezvoltării Informaţionale n-a asigurat un control intern eficient la executarea cheltuielilor pentru desfăşurarea lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare a Palatului căsătoriilor din mun. Chişinău. Astfel,  neţinîndu-se cont de legile bugetare anuale, potrivit cărora pentru finanţarea lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare a Palatului căsătoriilor din mun.Chişinău, în perioada anilor 2006-2009(7 luni), au fost preconizate mijloace financiare în sumă totală de 16259,3 mii lei, în realitate s-a executat lucrări în sumă totală de 28128,9 mii lei, sau fiind depăşită limita maximă aprobată cu 11869,6 mii lei, acest fapt condiţionînd  formarea unor datorii creditoare neasigurate financiar. Necătînd la cheltuielile considerabile suportate, pînă în prezent obiectul respectiv n-a fost finalizat, fiind necesare alocaţii suplimentare pentru încheierea lucrărilor.
      Totodată, probele acumulate denotă  neînregistrarea conformă ale unor operaţiuni economice efectuate, deficienţe în situaţiile privind decontările, ceea ce a dus la denaturarea situaţiilor patrimoniale raportate.
           
     În contextul celor expuse concluzionăm că auditul efectuat a constatat neregularităţi semnificative la utilizarea mijloacelor financiare pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare a Palatului căsătoriilor din mun.Chişinău, care au constat în efectuarea unor cheltuieli bugetare, în lipsa alocaţiilor preconizate prin legile bugetare anuale şi fără a avea angajamente legale încheiate; achiziţionarea unor lucrări de proiectare cu încălcarea prevederilor legale,  lipsa unei documentaţii de proiect, însoţite de calcule şi devize de cheltuieli  elaborate şi expertizate în modul stabilit.
     
    În detaliu problemele şi deficinţele abordate în cadrul acestui audit, precum şi opiniile şi recomandările auditului sînt menţionate în Raportul de audit aprobat prin Hotărîrea Curţii de Conturi din 15 octombrie 2009.