În perioada 12-16 august curent, reprezentantul Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la cursul de formare al Băncii Mondiale privind Metodologia de evaluare a performanței managementului datoriilor (DeMPA). Evenimentul a fost organizat de către Banca Mondială la Joint Vienna Institute, Viena, Austria.
La eveniment, de asemenea, au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit și ai Ministerului Finanțelor din Armenia, Azerbaidjan, Kosovo, Georgia, Republica Kârgâzstan și Uzbekistan, Nigeria, Uganda, care au prezentat exemple de practici de gestionare a datoriilor în țările respective.
Metodologia DeMPA, dezvoltată de Banca Mondială, oferă indicatori detaliați pentru evaluarea cuprinzătoare a performanței managementului datoriilor în țările în curs de dezvoltare. Aceasta este utilizată pe scară largă pentru a conduce dialogul între țări, a ghida proiectarea programelor de reformă, a îmbunătăți armonizarea donatorilor și a monitoriza performanța în timp.
Cursul și-a propus să ofere o înțelegere a rațiunii, domeniului de aplicare, acoperirea și aplicarea metodologiei DeMPA revizuite pentru practicienii în gestionarea datoriilor. Printr-un set cuprinzător de indicatori care acoperă întreaga gamă de funcții de gestionare a datoriei publice, DeMPA identifică punctele forte și punctele slabe de bază. În acest sens, contribuie la consolidarea capacităților și a instituțiilor, astfel încât țările să își poată gestiona datoria publică în mod eficient și durabil. DeMPA ajută, de asemenea, guvernele care întreprind reforme de gestionare a datoriilor să monitorizeze progresul către practicile internaționale.
În final, participanții urmau să înțeleagă legăturile dintre indicatori, utilizarea datelor bazate pe dovezi pentru realizarea unei evaluări și să fie familiarizați cu metodologia de notare actualizată. Rezultatul acestei evaluări ar putea fi folosit pentru a consolida capacitatea de gestionare a datoriei.