logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi a participat la întrunirea Grupului de lucru EUROSAI WGEA


https://ccrm.md/ro/curtea-de-conturi-a-participat-la-intrunirea-grupului-de-80_92330.html

În perioada 10-11 mai curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA), desfășurată online.

În perioada 10-11 mai curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM)  a participat la sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA), desfășurată online.

Sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI WGEA a întrunit peste 90 de reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (ISA) din spațiul european precum, Polonia, Belgia, Olanda, Slovacia, Turcia, Estonia, Lituania, Portugalia, Norvegia, Ungaria, Cehia, Italia, Moldova, etc.

Tematica întrunirii din acest an a fost „Alimentarea cu apă și calitatea acesteia sub aspectul schimbărilor climatice”.

În timp ce Europa este  considerată  că are destule resurse adecvate de apă, deficitul acesteia și seceta sunt fenomene din ce în ce mai răspândite pe continent. Domeniile importante cu impact major asupra naturii, ecosistemelor și turismului sunt agricultura, infrastructura, industrializarea, etc. Dezechilibrul pe termen lung, rezultat din cererea de apă, care depășește resursele acvatice disponibile nu mai este ceva neobișnuit. Apele subterane furnizează 65% din apa potabilă de compoziție chimică insuficient de calitativă și 25%, apă pentru irigare. Evaluările combinate ale statutului  chimic și ale celui calitativ arată că 30% din apele subterane nu au suficientă capacitate de a satisface necesitățile ecosistemelor și a populației.

Conform Agenției Europene de Mediu, corpurile de apă se confruntă tot mai des cu stresurile secetei și deficitului. Anual temperatura suprafeței Pământului creste, astfel pe parcursul perioadei 1990-2020 majorându-se cu cca 1,700 Celsius.

În acest context, politicile de mediu și-au stabilit obiective fundamentale de a asigura accesul la apă calitativă în cantități suficiente pentru toți europenii.

Participanții la întrunire și-au împărtășit experiența țărilor sale în acest domeniu, prin introducerea metodelor inovatoare și soluțiilor sistemice pentru reducerea poluării în sistemele fluviale și mările, în contextul celor mai noi documente strategice ale ONU: Programul Hidrologic Interguvernamental UNESCO, Directiva Cadru a Comisiei Europene Fitness-Check for Water și parteneriatul Water4All.

Menționăm că, Curtea de Conturi acordă o atenție deosebită problemelor axate pe protecția mediului, efectuând un șir de audituri în domeniu, inclusiv și audituri comune la nivel național.