logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi îşi propune să excludă influenţa politicului asupra instituţiei


https://ccrm.md/ro/curtea-de-conturi-isi-propune-sa-excluda-influenta-politicului-asupra-institutie-82_1343.html

Acum doi ani, Uniunea Europeană a oferit Curţii de Conturi 1,5 milioane de euro pentru consolidarea auditului public extern. În urma implementării proiectului au fost demarate mai multe reforme şi a fost consolidată interacţiunea Curţii cu autorităţile Republicii Moldova.

„Acest proiect a avut drept scop sprijinirea cadrului legislativ al Curţii de Conturi şi este foarte important ca reformele începute să fie continuate. Uniunea Europeană a investit 1,5 milioane de euro în Curtea de Conturi şi am dori ca să utilizaţi la maximum experienţa obţinută în urma instruirilor care au avut loc", a declarat șefa Departamentului Politici și Economie a delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Urszula Pallasz.

„Acest proiect a oferit instrumentele necesare pentru a forma un fundament solid în ceea ce ţine de auditul extern", a declarat ambasadorul Republicii Finlanda, Paivi Pohjanheimo.

Tot grație asistenţei Uniunii Europene, a fost elaborat un proiect de lege care presupune schimbări radicale la Curtea de Conturi. 
 
„Este o trecere radicală de la control la audit. Și este foarte clar punctată independența curții de conturi. De aceea este foarte important ca politicul să nu aibă acces la dirijarea proceselor care au loc la Curtea de Conturi", a declarat președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă.

Proiectul a fost propus spre examinare Parlamentului. În luna iulie, deputaţii au votat o nouă componenţă la Curtea de Conturi, în frunte cu Veaceslav Untilă.