logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi prezinta neregulile gestionării banilor publici de la Ungheni


https://ccrm.md/ro/curtea-de-conturi-prezinta-neregulile-gestionarii-banilor-publici-de-la-ungheni-82_1336.html

După un audit al Curții de Conturi s-a stabilit că administrația publică a orașului Ungheni a admis mai multe încălcări în gestionarea patrimoniului public pentru anul 2015. Potrivit constatărilor, înregistrarea neconformă a operațiunilor economice, efectuarea necorespunzătoare a inventarierii anuale a patrimoniului au dus la gestionarea neadecvată a banilor publici.
 
De exemplu, la finele anului 2015, autoritățile publice nu a transmis primăriei orașului Ungheni costul investițiilor capitale pentru reparația unei străzi, costul căreia se ridică la 1,7 mil.lei, iar 25 conducte de apă din raion în valoare totală de 68,9 mil.lei nu au fost contabilizate. 

Managementul contabil neadecvat din cadrul Administrațieii Publice Locale și indisciplina executorie au adus denaturări semnificative în raportarea situațiilor financiare și patrimoniale. Astfel vă prezentăm mai jos cele mai grave încălcări:

• soldul cheltuielilor bugetare pentru investiții capitale  este majorat eronat cu suma totală de 908,0 mii lei, din care 536 de lei au fost utilizate pentru proiectările lucrărilor „Complexului chirurgical Ungheni", care, din lipsa surselor de finanțare s-au dovedit a fi inutile,
• la alte mijloace fixe a fost raportată suma totală de 897,7 mii lei, care în realitate sunt contribuțiile Consiliului Raional la reparațiile și construcțiile unor obiecte deja finalizate și date în exploatare. Astfel valoarea construcțiilor a fost majorată artificial cu 467,6 mii lei și respectiv cu 119,1 mii lei, 
• 24 primării administrează 3995,7 ha terenuri împădurite, iar din lipsa unui regim silvic performant și a amenajamentelor silvice; a cadastrului forestier și a granițelor între proprietăți; a specialiștilor în silvicultură aceste terenuri sunt supuse riscului de a fi defrișate parțial sau total, înstrăinate ilicit și, respectiv, de a dispărea ca fond silvic local, 
• lipsa de сontrol și managementul neadecvat din partea AAPL a generat înrăutățirea situației economice-financiare la toate Întreprinderele Mixte a căror fondatori sunt AAPL din raion. Ca urmare, anul trecut 52% din Întreprinderi au raportat ca rezultat al activității economice-financiare pierderi în sumă totală de 12,4 mil.lei, iar 5 firme, a căror fondator este CO Ungheni, au raportat pierderi de 11,9 mil.lei,
• Contrar prevederilor legale, AAPL nu au asigurat înregistrarea în Registrul bunurilor imobile a drepturilor asupra 240 de bunuri imobile în valoare totală de 207,6 mil.lei, precum și a terenurilor aferente acestora,
• 12 conducte de gaze în valoare totală de 85,6 mil.lei și a un apeduct cu valoarea de 38,7 mil.lei, care se află la evidența în contabilitatea AP nu sînt înregistrate la OCT.

Menționăm că Primăria orașului Ungheni, a înregistrat la Oficiul Cadastral Teritorial terenurile aferente, fără a indica 4 imobile de pe acestea în valoare totală de 18,6 mil.lei. Totodată, conform deciziei CO Ungheni și a actului de primire-predare, un edificiu în valoare de 4,6 mil.lei a fost transmis CNAS în 2005, însă, la situația din 31.12.2015, primăria a raportat valoarea acestuia în bilanțul contabil, necalculînd plata de locațiune pentru ultimii 3 ani (2013-2015) în sumă totală de 221,7 mii lei.

Astfel pe marginea constatărilor de audit, Curtea de Conturi a dispus un șir de recomandări, soldate cu contabilizarea și majorarea valorii patrimoniului public din Unitatea Administrativ Teritorială cu circa 20,1 mil.lei, încasarea unor venituri calculate în cadrul auditului de 148,9 mii lei și rectificarea erorilor contabile în sumă de circa 11,0 milioane de lei.

Entitatea supusă auditului urmează să informeze Curtea de Conturi despre implementarea recomandărilor în termen de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărîrea Curţii de Conturi va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu art. 34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr. 261-XVI din 05.12.2008.
 
Raionul Ungheni are o suprafață totală de 108,3 mii ha, din care 50,1 mii ha constituie terenuri cu destinație agricolă, 22,9 mii ha - terenurile fondului silvic, 2,7 mii ha - terenurile fondului apelor și alte terenuri -32,6 mii ha. 

Populația totală, conform datelor recensământului din anul 2014, constituie 107,7 mii locuitori, din care 35,3 mii - populația urbană și 72,4 mii - populația rurală. Organizarea administrativă a raionului cuprinde 33 de primării cu 12 sate, 19 comune și 2 orașe (Ungheni și Cornești).