logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Delegația CE a vizitat Curtea de Conturi în contextul celei de-a II-a reuniuni a Subcomitetului pentru cooperare economică și sectorială


https://ccrm.md/ro/delegatia-ce-a-vizitat-curtea-de-conturi-in-contextul-celei-de-a-ii-a-reuniuni-a-80_1097.html

 

Cea de-a II-a reuniune a Subcomitetului pentru cooperare economică și sectorială, instituit în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost organizat la data de 23 iunie curent. La eveniment au participat, alături de delegația UE, reprezentanții Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe, Biroului Național de Statistică, Băncii Naționale a Moldovei, Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost reprezentată de Angela Pascaru, membrul CCRM și Viorica Verdeș, șeful Direcției metodologie, asistență și evaluarea calității.

Reuniunea a fost axată pe subiecte ce țin de situația macroeconomică și perspectivele de dezvoltare ale UE, situația macroeconomică și perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova, situația curentă în contextul programelor de asistență macroeconomică a țării, reforma managementului finanțelor publice, inclusiv reformarea și modernizarea auditului public extern, reforma administrației publice, progresele înregistrate în sectorul bancar, cadrul de reglementare și supraveghere a pieței financiare, situația în domeniul implementării cerințelor Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, cooperarea în domeniul statisticii etc.

Urmare angajamentului de a se alinia la cele mai bune standarde și practici în domeniul auditului public extern, Curtea de Conturi parcurge un proces de transformare într-o instituție supremă de audit, care să corespundă celor mai înalte standarde de independență, obiectivitate și profesionalism în efectuarea auditului extern al finanțelor publice, a remarcat în cadrul întrunirii Angela Pascaru. Membrul Curții de Conturi  a relatat despre progresele înregistrate de instituție în contextul proiectelor de dezvoltare instituțională, implementate cu suportul partenerilor străini, în special, în cadrul Proiectului Twinning, finanțat de UE.

Astfel, Curtea de Conturi, cu suportul experților străini, a elaborat și prezentat Parlamentului pentru examinare și înaintare cu titlu de inițiativă legislativă două proiecte de lege: Legea cu privire la modificarea articolului 133 din Constituția Republicii Moldova, Legea Oficiului Național de Audit din Moldova, care prevăd schimbarea modul de organizare și funcționare a instituției, a comunicat dna Pascaru.  

În contextul desfășurării reuniunii, delegația Comisiei Europene (CE) a avut o întrevedere cu conducerea Curții de Conturi, la data de 24 iunie curent. Din delegație au făcut parte reprezentanții  Directoratului general pentru probleme economice și financiare a Comisiei Europene: Heliodoro Temprano Arroyo, șeful Departamentului Țări învecinate - Asistență macroeconomică sectorială, Dirk Lefaerts, șeful Asistenței macrofinanciare sectoriale, Gintautas Baranauskas, analist economic din cadrul Departamentului Țări învecinate - Asistență macroeconomică sectorială, precum și reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi a infоrmat înalții oaspeți despre acțiunile implementate și progresele înregistrate de instituția supremă de audit din țară în prоcеsul refоrmării și modernizării, în cоntextul realizării cerințelor Acordului de Asociere RМ-UЕ, titlul IV AA, Capitolul 7, art.49, lit.e. pct. 12-14 „Сontrolul intern, inspecția financiară şi auditul extern". Printre activitățile realizate, președintele CCRM a nominalizat elaborarea actelor normative interne privind punerea în aplicare, în cadrul misiunilor de audit, a standardelor de audit extern acceptate la nivel internațional ale Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI), ajustarea manualelor, ghidurilor, regulamentelor interne, instruirea auditorilor privind utilizarea în activitatea de audit a standardelor internaționale, înaintare cu titlu de inițiativă legislativă două proiecte de lege - Legea Oficiului Național de Audit din Moldova și Legea cu privire la modificarea articolului 133 din Constituția Republicii Moldova. 

Progresul reformelor structurale_Curtea de Conturi

Prezentare A.Pascaru